Польща закликала Китай не надавати жодної підтримки російському агресору

Польща закликала Китай не надавати жодної підтримки російському агресору

Укрінформ
Варшава закликала Пекін не надавати політичну, економічну та військову підтримку Росії як країні-агресору.

Про це йшлося під час зустрічі у Варшаві заступника глави МЗС Польщі Владислава Бартошевського із спецпредставником уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуеєм, передає Укрінформ із посиланням на польське зовнішньополітичне відомство.

Як зазначається, Варшава стала однією з кількох столиць, які відвідала китайська делегація в рамках консультацій з деякими європейськими країнами, а темою розмови була російська агресія проти України.

Підкреслюється, що польська сторона наголосила: агресія Росії проти України залишається ключовим викликом регіональній та глобальній безпеці. Варшава підкреслила необхідність відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах та утриманні від погроз застосування сили як основи для мирного врегулювання конфлікту.

“Польська сторона також зазначила, що підтримка жертв нападу є не лише правом, але й обов’язком усіх членів міжнародного співтовариства, особливо постійних членів Ради Безпеки ООН. Вона закликала китайську сторону не надавати політичну, економічну та військову підтримку Росії як агресору”, - йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

Заступник міністра Бартошевський наголосив на відсутності згоди на будь-які спроби виправдати агресію “обґрунтованим занепокоєннями щодо безпеки”.

Польська сторона також засудила погрози застосування ядерної зброї з боку Росії та мілітаризацію Запорізької АЕС на незаконно окупованій російськими військами території України. На думку Польщі, ці дії “створюють небезпечний прецедент і можуть мати негативні наслідки не лише для Східної Європи, а й для всієї міжнародної спільноти”.

Читайте також: Китай готовий працювати над «розвитком співпраці та дружби» з РФ

Під час зустрічі підкреслювалось, що Польща цінує протидію Китаю російським загрозам і розраховує на конкретні дії, в тому числі для забезпечення ядерної безпеки в Україні, зокрема в межах заходів Міжнародного агентства з атомної енергії. Заступник міністра Бартошевський також звернув увагу на відверто негативний вплив Росії на продовольчу безпеку країн, що розвиваються.

Своєю чергою Лі Хуей зазначив, що Китай не є стороною конфлікту, а ситуація в Україні не служить чиїмось інтересам. Він наголосив на готовності Китаю підтримувати сторони тривалого конфлікту у досягненні консенсусу та анонсував продовження консультацій з міжнародними партнерами.

Читайте також: Китай пропонує скликати міжнародну конференцію для врегулювання «кризи в Україні»

Як передавало агентство, віцепрем’єр-міністр – міністр цифровізації Польщі Кшиштоф Гавковський у коментарі агентству підкреслив, що відносини України і Польщі у сфері кібербезпеки є “на дуже хорошому рівні”, Варшава розглядає варіанти поглиблення співпраці з Києвом у цій сфері, готується зустріч на рівні профільних віцепрем’єрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-