Підпалили шини біля Сейму та будинку уряду: у Варшаві протестують фермери

Підпалили шини біля Сейму та будинку уряду: у Варшаві протестують фермери

Фото
Укрінформ
Польські аграрії, до яких приєднались організації мисливців, бджолярів, шахтарів тощо, протестують у середу у Варшаві, а також інших місцях Польщі, проти ввезення української агропродукції, а також Європейського зеленого курсу.

За різними оцінками, до Варшави, де о 12-й годині (за київським часом) офіційно розпочалася антиурядова демонстрація, могло приїхати кількадесят тисяч протестувальників, передає кореспондент Укрінформу.

Акція протесту розпочалася біля будинку уряду Польщі, звідки маніфестанти попрямували до Сейму країни. По маршруту руху вони палять фаєри і пускають петарди.

«Ми тут, щоб сказати прем’єр-міністру, що нам болить. Це зелений курс і все, що з ним пов’язано, і те, що відбувається на кордоні, тобто неконтрольований імпорт з України. Ми тут усі разом, від Татр до Балтійського моря, і говоримо тут однією мовою», - підкреслив під час маніфестації лідер аграрної «Солідарності» Томаш Обшанський.

Біля Сейму і біля будинку уряду протестувальники запалили автомобільні шини, поліція їх загасила вогнегасниками. На місці відбулися незначні сутички з поліцією.

Підпалили шини біля Сейму та будинку уряду: у Варшаві протестують фермери / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Поліція заборонила в’їзд аграріям тракторами до Варшави, відтак багато сільськогосподарської техніки розташовано обабіч доріг поблизу Варшави. Було зафіксовано спроби протестувальників в'їхати тракторами до Варшави, але поліція їх заблокувала. На тракторах розміщено, зокрема, плакати із закликами блокувати українську агропродукцію на кшталт «Стоп товарам з України», «Українське сміття отруює наших дітей» тощо.

Міністр сільського господарства Чеслав Сєкєрський повідомив у середу в Сеймі, що у четвер голова Ради міністрів Дональд Туск поінформує про дії, які зробив польський уряд у напрямку поліпшення ситуації польських аграріїв. Він зазначив, що Туск готовий у найближчу суботу зустрітися з аграріями і детально обговорити всі проблеми. За словами міністра, Польща вже значною мірою обмежила положення зеленого курсу, а у відносинах з Україною ведуться переговори щодо введення обмежень, квот і повного контролю за агропродукцією, яка ввозиться до РП. Водночас Сєкєрський підкреслив, що фермери «політизували» протест, чого не можна робити.

Читайте також: Низка компаній через блокаду кордону має труднощі з виконанням угод

На маніфестації присутні лідери націоналістичної «Конфедерації». Ця політсила у середу представила у Сеймі проєкт розпорядження щодо заборони на ввезення з України 18 груп продуктів, що мало б доповнити заборону на ввезення з України пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшнику. Свої пропозиції законодавчо обмежити імпорт агропродукції з України раніше представила також опозиційна партія «Право і Справедливість».

Це вже другий масовий протест польських аграріїв у Варшаві, попередній відбувся 27 лютого.

Масові протести польських фермерів та блокування ключових доріг відбуваються в середу у багатьох регіонах Польщі.

Як повідомлялося, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від Європейського зеленого курсу.

За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дороги.

Нещодавно прем’єр-міністр Денис Шмигаль висловив переконання, що Україна і Польща знайдуть спосіб урегулювання кризи на кордоні, водночас не виключає, що передвиборчі настрої у Польщі впливатимуть на ситуацію аж до червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-