Китай вперше за 30 років скасував традиційну пресконференцію глави уряду

Китай вперше за 30 років скасував традиційну пресконференцію глави уряду

Укрінформ
Прем’єр-міністр Китаю Лі Цян не буде проводити пресконференцію після цьогорічного засідання місцевого парламенту, Всекитайських зборів народних представників (ВЗНП), традиційну для глави уряду КНР від 1993 року.

Про це на брифінгу повідомив речник ВЗНП Лу Ціньцзянь, передає власний кореспондент Укрінформу. 

Законодавчий орган Китаю щорічно збирається на тижневі сесії у повному складі на початку березня й затверджує звіт центрального уряду про роботу в попередньому році та план на наступний рік із бюджетними показниками та ключовими соціально-економічними орієнтирами. Цього року зібрання проводитиметься 5 - 11 березня.

Починаючи з 1993 року прем’єр-міністри Китаю після завершення сесій ВЗНП зустрічалися зі ЗМІ на великій пресконференції та роз’яснювали й уточнювали особливості майбутньої економічної політики уряду країни, її пріоритетів, інші актуальні питання. 

Таке спілкування прем’єра з медіа було рідкісною нагодою для місцевих та іноземних журналістів поставити запитання другій, не дуже публічній, особі в ієрархії партійно-державної влади Китаю.

Наприклад, минулого року нинішній прем’єр-міністр Лі Цян на своїй першій пресконференції на посаді глави уряду намагався заспокоїти приватний сектор країни та іноземний бізнес, переконуючи, що Китай продовжуватиме політику відкритості і не відходитиме від ринкових правил.

«Цього року пресконференція прем’єра Держради (уряду) КНР не проводитиметься. Якщо не виникнуть особливі обставини, пресконференція глави уряду після сесії ВЗНП більше не проводитиметься в найближчі кілька років», - заявив Лоу.

Читайте також: Прем'єр Китаю запевнив голову Єврокомісії у відданості партнерству з ЄС

За його словами, таке рішення ухвалене у зв’язку з тим, що на цій і наступних парламентських сесіях планується надати ЗМІ більше можливостей для спілкування з окремими міністрами уряду, які детальніше зможуть розповісти про дипломатію, економіку та інші питання.

Такий крок позбавить другого в країні після голови КНР чиновника однієї з небагатьох можливостей безпосередньо надсилати повідомлення іноземним ЗМІ та світу й додатково підкреслить повний контроль над владою в Китаї його лідера Сі Цзіньпіна.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що переговори є єдиним шляхом до припинення бойових дій в Україні.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-