У Хорватії більшість відмовилась розпустити парламент, опозиція готує протести

У Хорватії більшість відмовилась розпустити парламент, опозиція готує протести

Укрінформ
Керівна більшість у парламенті Хорватії (Саборі) відмовилася розпустити його та призначити вибори, попри вимоги опозиції.

Про це повідомляє Euractiv, передає Укрінформ.

Проти розпуску парламенту проголосували у середу 78 членів правлячої партії HDZ та її партнерів по коаліції, тоді як 59 депутатів від опозиції висловилися за.

У Хорватії цього року й так мають відбутися парламентські, президентські та європейські вибори, тож рішення більшості продовжити роботу парламенту викликало гнів опозиції.

Лідер лівої опозиційної партії SDP Педжа Грбін оголосив про проведення акцій протесту 23 березня у Загребі та по всій країні.

Рішення викликало побоювання, що HDZ відтермінує проведення парламентських виборів на якомога довший термін, ймовірно, до виборів до Європарламенту у червні.

Читайте також: Тисячі хорватів вийшли на вулиці із закликом якнайшвидше провести вибори

Члени правлячої коаліції раніше називали квітень та травень як імовірні дати виборів, а потім заявили, що вони відбудуться "в межах конституційного терміну". Це означає, що вони можуть пройти влітку, коли більшість хорватів будуть у відпустках, або й у вересні.

Як повідомлялося, сотні журналістів протестували в столиці Хорватії місті Загребі проти запропонованого урядом законопроєкту, який, на думку працівників ЗМІ, забороняє їм повідомляти деталі кримінальних розслідувань.

Фото: Euractiv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-