У російських держорганах з'явилася система «політруків»

У російських держорганах з'явилася система «політруків»

Розслідування
Укрінформ
Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в РФ у федеральних державних органах на одного із заступників керівника мають бути покладені функції «з суспільно-політичної роботи», а кандидатури «політруків» узгоджуються з адміністрацією президента.

Про це повідомляє проєкт «Важные истории» на основі даних Kremlin Leaks, передає Укрінформ.

Такий указ рік тому, 17 лютого 2023 року, видав президент РФ Володимир Путін. Документ має гриф «для службового користування» і не був опублікований у відкритому доступі.

За даними розслідувачів, Федеральне агентство з природокористування (Роснедра) на виконання указу видало методичні рекомендації щодо організації та проведення суспільно-політичної роботи. Вони обґрунтовуються «складною геополітичною обстановка у світі, загрозами безпеці та незалежності, створеними недружніми країнами щодо РФ» та «СВО». У Роснедрах буде організовано проведення «виховних заходів», які стануть «відчутною перепоною перед цілеспрямовано спотвореною ідейною інтервенцією» Заходу.

У Міністерстві освіти та підконтрольних йому вишах також проводитиметься «громадсько-політична робота». Зокрема, передбачено «моніторинг політичних настроїв та електоральних уподобань» співробітників вишів та студентів.

За словами джерела видання, у держорганах виховна робота зазвичай обмежується політінформацією, де «чиновників навчають, що їм говорити на ці теми».

Читайте також: Перед «виборами» Путіна на ТОТ завозять росгвардійців і «тітушок» - Центр нацспротиву

Тим часом співробітники Росреєстру слухають лекції про «цілі та завдання спецоперації», у Росспоживнагляді збирають посилки військовим і плетуть маскувальні мережі, працівники Федеральної митної служби покладають квіти до військових меморіалів.

Kremlin Leaks - витік робочих документів адміністрації президента Росії за 2020-2023 роки. Над цим під егідою Delfi Estonia працювали десять видань: «Медуза», «Важливі історії», Expressen (Швеція), Vsquare.org (Центральна Європа), Frontstory.pl (Польща), Paper Trail Media (Німеччина), Der Spiegel ( Німеччина), ZDF (Німеччина), Der Standard (Австрія) та Tamedia (Швейцарія).

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-