Сікорський в Радбезі ООН по пунктах спростував російські наративи

Сікорський в Радбезі ООН по пунктах спростував російські наративи

Укрінформ
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський на засіданні Радбезу ООН у пʼятницю спростував пропагандистські наративи, які озвучив перед цим постпред Росії при ООН Василь Небензя.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Я вражений тоном і змістом виступу російського посла», - зазначив Сікорський.

Небензя назвав Київ «клієнтами заходу», насправді Київ бореться за те, щоб бути незалежним від будь-кого, сказав він.

Постпред РФ називає владу в Україні «злочинним київським режимом». Насправді в Україні демократично обрана влада.

Він називає їх «нацистами». «Проте президент - єврей, міністр оборони - мусульманин, і в них немає політичних в'язнів», - сказав міністр.

Небензя стверджує, що Україна поринула в корупцію. «Що ж, Олексій Навальний задокументував, наскільки чесна й непідкупна влада в його країні», - зауважив Сікорський.

Постпред РФ звинуватив у війні неоколоніалізм США. Насправді саме Росія намагалася знищити Україну в ХІХ столітті, при більшовиках, і це третя спроба.

Він сказав, що нас охопила русофобіїя. Фобія означає ірраціональний страх. Проте, колишній президент Росії і путінські пропагандисти майже щодня погрожують нам ядерним знищенням.

«І це не ірраціонально, коли Росія загрожує нам, ми віримо цьому», - додав міністр.

Читайте також: Кулеба: У Римському статуті немає жодного злочину, якого б РФ не вчинила під час війни проти України

Він сказав, що ми відкидаємо інтереси безпеки Росії. Неправда, ми почали переозброюватися тільки тоді, коли Росія почала вторгатися до своїх сусідів, зазначив міністр.

Небензя навіть заявив, що Польща напала на Росію під час Другої світової війни.

«Про що він каже? Це Радянський Союз напав на Польщу разом з нацистською Німеччиною 17 вересня 1939 року. Вони навіть провели спільний парад перемоги 22 вересня», - пояснив Сікорський

Постпред каже, що Росія завжди тільки відбивала агресію.

«А що робили російські війська біля воріт Варшави в серпні 1920 року? Вони перебували там на екскурсії?» - іронічно запитав міністр.

Правда полягає в тому, що на кожне вторгнення в Росію припадає 10 російських вторгнень в інші країни.

Він каже, що це віроломна війна за дорученням Заходу. «Моя порада (Росії, - ред.): не потрапляйте в пастку Заходу, виведіть свої війська відповідно до міжнародно визнаних кордонів і уникайте цієї західної змови», - зазначив Сікорський.

Небензя каже, що в Україні стався незаконний державний переворот у 2014 році. «Я там перебував у той час. Ніякого перевороту не було, президент Янукович убив сотню своїх співвітчизників. І був відсторонений від посади демократично обраним українським парламентом, включаючи його власну Партію регіонів», - розповів міністр.

І, нарешті, він каже, що нібито Росію ніколи не можна перемогти.

«Росія не виграла Кримську війну, не виграла російсько-японську війну, не виграла Першу світову війну, не виграла битву за Варшаву. Вона не перемогла в Афганістані й не виграла холодну війну», - зауважив міністр.

Але в цьому є і позитив: після кожної поразки проводилися реформи.

«Така демагогія, - додав польський міністр, - негідна постійного члена Ради Безпеки ООН. Але чого досяг посол, так це нагадав нам, чому ми чинили опір радянському пануванню. І чому Україна чинить опір нині».

За словами Сікорського, «їм не вдалося підпорядкувати нас тоді, їм не вдасться підпорядкувати Україну й нас тепер».

Як повідомлялося, у п’ятницю Рада Безпеки ООН провела відкриті дебати з приводу річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну. Раніше цього дня відбулося засідання Генеральної Асамблеї з питання порядку денного «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-