Узбекистан планує долучитися до фінансових санкцій проти Росії

Узбекистан планує долучитися до фінансових санкцій проти Росії

Укрінформ
Парламент Узбекистану у першому читанні ухвалив законопроєкт, який заборонить банківські операції в країні для підсанкційних фізичних та юридичних осіб. Таким чином, влада Узбекистану де-факто приєднується до фінансових санкцій проти Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Moscow Times.

«Ініціативу було запропоновано через ризики застосування вторинних санкцій щодо Узбекистану – тобто заходів за порушення санкційного режиму, пояснює пресслужба Мажлісу (парламенту республіки). Законопроєкт, який готували з урахуванням досвіду Чехії, Латвії та Естонії, що приєдналися до санкцій, наділяє додатковими повноваженнями національний Центробанк. Цей проєкт потрібний для «підвищення ефективності системи санкційного комплаєнсу в банківському секторі», - наголосили в Мажлісі.

На цей час Узбекистан став одним із хабів паралельного імпорту в Росію і одним із головних напрямів «карткового туризму» російських громадян. У перший рік повномасштабної війни Росії проти України він прийняв понад 300 тис. росіян, з яких 60 тис. відкрили банківські рахунки. Обсяг грошових переказів з РФ до Узбекистану підскочив на 160%, до рекордних 14,5 млрд дол. (за 2022 рік), російські підприємці стали рекордсменами за кількістю відкритих в республіці компаній.

Читайте також: Новий пакет санкцій ЄС проти Росії торкнеться 55 компаній та більш як 60 осіб - Bloomberg

Проте після неодноразових візитів до Центральної Азії чиновників із ЄС та США банки Узбекистану посилили умови для росіян. Фактично ухвалений законопроєкт лише закріпить практику, що вже склалася: банки в Узбекистані вже не проводять транзакції з санкційними особами.

Як повідомляв Укрінформ, країни-члени Євросоюзу продовжують підготовку нового пакету індивідуальних санкцій проти осіб та установ у зв’язку із агресією Росії проти України, а також обмежувальні заходи проти тих іноземних фірм, які допомагають Кремлю обходити європейські санкції та дозволяють надалі фінансувати російську «машину війни».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-