У Японії понад 80 депутатів від правлячої партії замішані у фінансовому скандалі

У Японії понад 80 депутатів від правлячої партії замішані у фінансовому скандалі

Звіт
Укрінформ
У ході внутрішньопартійної перевірки в правлячій у Японії Ліберально-демократичній партії (ЛДП) встановлено, що 82 члени парламенту від ЛДП із 374-х не зареєстрували доходи від збору коштів у звітах про політичні фонди або навмисно занизили їх.

Про це повідомляє NHK, передає Укрінформ.

На початку лютого ЛДП провела опитування усіх 374 своїх законодавців у парламенті разом із прем’єр-міністром Фуміо Кішідою на предмет того, чи є у них будь-який незареєстрований дохід від продажу квитків для збору коштів фракції. Якщо так, їх попросили розкрити суму за кожен рік протягом п’ятирічного періоду з 2017-го по 2022-й включно.

У вівторок ЛДП представила звіт своєї перевірки опозиції на засіданні бюджетного комітету нижньої палати парламенту.

У ньому сказано, що 82 законодавці, або більше 20% фракції, за останні п’ять років або мали незадекларовані доходи, або подали неправильні звіти з заниженими даними.

Найбільше незадекларованих коштів виявилось у колишнього генерального секретаря ЛДП Нікая Тошіхіро - 35,3 мільйона єн (близько $240 тисяч).

Читайте також: У Японії затримали депутата, причетного до скандалу з «відкатами»

На другому місці - ще один колишній партійний високопосадовець, керівник політичного відділу Хагіуда Коічі, у якого зібралося незаконних 27,3 млн єн ($180 тис.).

ЛДП пообіцяла зробити висновки з фінансового скандалу і провести політичне оновлення та змінити статутні документи, щоб зробити фінансову звітність прозорішою і запобігти повторенню подібних скандалів.

Опозиційні партії в парламенті розкритикували перевірку ЛДП і назвали її недостатньої, оскільки в її звіті нічого не сказано про те, як використали незареєстровані кошти.

Опозиція звернулась до голови комітету з питань політичної етики нижньої палати з проханням провести окреме засідання з цього питання за участю високопоставлених чиновників ЛДП.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні в Японії спалахнув політичний скандал - окремі групи правлячої Ліберально-демократичної партії запідозрили у прихованні впродовж кількох років коштів, зібраних у свої політичні фонди.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда одразу ж замінив чотирьох ключових міністрів свого кабінету у відповідь на скандал.

Водночас токійські прокурори провели обшуки в офісах фракцій, підозрюваних у фінансових порушеннях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-