Радбез ООН: Кислиця спростував заяви Небензі, що Міжнародний суд нібито виправдав дії Росії

Радбез ООН: Кислиця спростував заяви Небензі, що Міжнародний суд нібито виправдав дії Росії

Укрінформ
Міжнародний суд ООН у своєму рішенні, ухваленому 31 січня, установив, що Росія є порушником міжнародного права в трьох окремих аспектах, зазначив у понеділок постпред України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, постпред РФ при ООН Василь Небензя, виступаючи на засіданні РБ, заявив, що Міжнародний суд нібито відкинув усі звинувачення України й виправдав дії РФ.

«Ми знаємо точно, – заявив Небензя, – що сьогодні не почуємо від київського режиму та його західних покровителів про висновки влаштованих Києвом розбірок у Міжнародному суді ООН у Гаазі з позовом до Росії про фінансування тероризму на Донбасі та дискримінацію українців і кримських татар у Криму».

Проте більша частина виступу Кислиці стосувалася саме висновків Міжнародного суду.

Читайте також: США в ООН: Росія скликала Радбез, щоб засудити насилля в Україні, яке сама ж чинить

«Можу запропонувати випускникам Московського державного інституту міжнародних відносин та Дипломатичної академії в Москві… прискорений курс «Право: все, що вам потрібно знати про рішення Міжнародного суду, ухвалені 31 січні та 2 лютого», – сказав Кислиця. (МДІМВ закінчив Небензя, дипакадемію – його перший заступник Дмитро Полянський – ред.)

Кислиця нагадав, що відповідно до ухвали суду від 31 січня Росія порушила Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму, Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, а також постанову суду про тимчасові заходи від 19 квітня 2017 року.

За словами Кислиці, суд установив, що Росія переслідувала кримських татар за їхню політичну опозицію діям Російської Федерації в Криму.

Крім того, Російська Федерація, зберігши заборону на діяльність Меджлісу, порушила постанову про тимчасові заходи, відповідно до якої зобов’язана «утриматись від вжиття чи підтримання обмежень відносно можливості кримських татар зберегти власні представницькі інституції, включаючи Меджліс».

Читайте також: Росія залишається відповідачем у справі щодо геноциду в Міжнародному суді ООН - Кориневич

Суд установив наявність моделі расової дискримінації щодо українців у Криму, відзначивши «різке скорочення кількості учнів, які здобувають шкільну освіту українською мовою», і дійшов висновку, що це справило «негативний вплив на права українських дітей та їхніх батьків», зазначив постпред.

Що ж до рішення Міжнародного суду від 2 лютого, «це означає, що справа України проти Росії відповідно до конвенції про геноцид від 1948 року просувається вперед», додав Кислиця.

«Ми закликаємо Росію припинити фальсифікувати реальність і читати нам лекції про міжнародне право, яке вона сама продовжує грубо порушувати», – додав він.

Заступник постпреда Великої Британії при ООН Джеймс Каріукі також вказав на засіданні РБ, що відповідно до судових рішень «Росія порушила міжнародне право трьома способами».

Читайте також: Суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі України проти Росії щодо «геноциду»

«Вона дискримінувала українців. Вона не розслідувала звинувачення у фінансуванні тероризму. Вона не виконала наказ суду не загострювати суперечки з Україною й не залишила територію України», – зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, 31 січня Міжнародний суд ООН оголосив рішення у справі щодо порушення Росією двох конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації.

2 лютого Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі України проти РФ щодо «геноциду».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-