ЗМІ: Працівників Росавіації переслідує ФСБ через продаж літаків у «недружні країни», зокрема і в Україну

ЗМІ: Працівників Росавіації переслідує ФСБ через продаж літаків у «недружні країни», зокрема і в Україну

Укрінформ
Федеральна служба безпеки Росії порушила кримінальні проти співробітників Росавіації через продаж літаків і гелікоптерів за кордон. Деякі з них згодом були задіяні для допомоги Україні, а три вертольоти брали участь у війні на боці України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Як зазначається, 7 лютого у московському офісі Росавіації пройшли обшуки. ФСБ вилучила предмети та документи, що підтверджують незаконність зняття із реєстрації 59 повітряних суден. У Мінтрансі пояснили, що співробітники Росавіації виводили борти з Держреєстру без повного комплекту документів і надавали недостовірну інформацію про перебування суден за межами Росії.

Читайте також: СБУ оголосила підозру очільнику росавіації, який надав літаки для перекидання військових в Україну

Вісім із виведених таким чином судів було продано до країн, які російська влада вважає "недружніми". Деякі з цих бортів, літаки Іл-76 і гелікоптери Мі-8, згодом використали для допомоги Україні. Зокрема, три вертольоти брали участь у війні на боці України, а літаки здійснювали рейси з вимкненими відповідачами, що дозволяє приховувати їхні маршрути.

Борти виводили з російського Держреєстру з березня 2022 року до червня 2023 року. На той час Росавіацію вже 14-й рік очолював Олександр Нерадько. У вересні 2023 року його звільнили – за словами джерел, саме через історію із проданими судами. Не виключено, що проти Нерадька порушать кримінальну справу.

Читайте також: ФСБ посилює контррозвідувальний режим на адмінмежі з Кримом і Херсонщиною

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці минулого року Головне управління розвідки Міноборони України заявило про успішну спецоперацію у кіберпросторі, внаслідок якої здобуто великий обсяг закритих документів структурного підрозділу Мінтранспорту РФ - Федерального агентства повітряного транспорту (Росавіація). Їх аналіз свідчить, що сфера цивільної авіації Росії перебуває на межі колапсу, наголосили у розвідці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-