Сьомий мільярдер вийшов із громадянства РФ після початку повномасштабної війни

Сьомий мільярдер вийшов із громадянства РФ після початку повномасштабної війни

Укрінформ
Бізнесмен Василь Анісімов, який перебуває під санкціями, вийшов з російського громадянства. Він став сьомим мільярдером, який зробив це після початку повномасштабної війни Росії проти України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

Згідно з наданими бізнесменом документами, він вийшов із громадянства РФ ще у вересні 2022 року. При цьому Анісімов продовжує відвідувати Росію, в'їжджаючи за бізнес-візою – запрошення йому оформляє компанія "Велике Домодєдово". Анісімов стверджує, що не володіє активами в Росії. Щодо його колишньої компанії Coalco та "Велике Домодєдово", то, за його словами, він передав її менеджерам.

Анісімов залишається громадянином Домініки та Хорватії. Домініканський паспорт, як повідомляється, він одержав у середині 1990-х років, документ коштував йому близько 60 тисяч доларів. Хорватський паспорт було отримано бізнесменом у 2003 році. Для цього він інвестував у нерухомість країни близько 11 мільйонів доларів. На ці гроші, зокрема, збудували спортивну базу на острові Корчула, де до війни в Україні тренувалися російські художні гімнастки. (Анісімов - колишній партнер мільярдера Алішера Усманова. Своєю чергою той у 1992-2022 рр. був чоловіком Ірини Вінер, президентки Всеросійської федерації художньої гімнастики з 2008 року).

Василь Анісімов - засновник компаній "Трастконсалт" та девелоперської компанії Coalco International. Forbes оцінює його статки в один мільярд 600 мільйонів доларів. За даними журналу, це гроші, здебільшого отримані від продажу частки в Михайлівському ГЗК Алішеру Усманову та інших активів. Анісімов володіє бізнесом у Казахстані та Африці, а 2022 року зайнявся нерухомістю в ОАЕ.

Крім того, Анісімов з 2010 року очолював російську федерацію дзюдо. Президент Росії Володимир Путін, який у молодості займався цим видом спорту, 2017 року нагородив Анісімова орденом Олександра Невського за діяльність у сфері дзюдо. У 2022 році Анісімов "за сімейними обставинами" пішов з посади голови федерації.

Читайте також: Більшість олігархів з РФ збільшили свої статки протягом року - Bloomberg

Як повідомлялося, після початку повномасштабної війни з Україною від російського громадянства відмовилися шість мільярдерів: засновник компанії "Ітера" Ігор Макаров, засновник інвестиційної компанії Freedom Finance Тимур Турлов, засновник групи фондів DST Global та колишній співвласник Mail.Ru Group Юрій Мільнер, засновник Revolut Микола Сторонський, колишній власник компанії "Трійка Діалог" Рубен Варданян та засновник "Тінькофф банку" Олег Тіньков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-