У Росії проти ексдепутата Держдуми Пономарьова порушили нові кримінальні справи

У Росії проти ексдепутата Держдуми Пономарьова порушили нові кримінальні справи

Укрінформ
Федеральна служба безпеки Росії порушила проти опозиційного політика Іллі Пономарьова, який живе в Україні, кілька кримінальних справ, їх об'єднано в одне провадження.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Як зазначається, політика обвинувачують у державній зраді, участі у терористичній організації та публічних закликах до терору.

ФСБ увечері 4 лютого підтвердила порушення проти Пономарьова чотирьох кримінальних справ. Його, зокрема, обвинувачують в участі у діяльності легіону «Свобода Росії», який воює на боці України та визнаний російським Верховним судом «терористичною організацією».

ФСБ також стверджує, ніби у квітні 2022 року Пономарьов перебував на території заводу «Азовсталь» в обложеному Маріуполі, де «вів активну пропаганду серед командного складу полку «Азов» про необхідність відстоювання підрозділами Збройних сил України Маріуполя».

Читайте також: У Росії визнали «небажаною» організацію на чолі з ексдепутатом Держдуми Пономарьовим

Раніше щодо Пономарьова в Росії відкрили кримінальну справу за статтею про участь у діяльності небажаної організації.

Пономарьов прокоментував новину у Фейсбуці: «Я, до речі, теж усі форми боротьби з путінізмом об'єднав... І щось мені підказує, що мій ККД вищим буде».

Як повідомлялося, Ілля Пономарьов з 2007 року був депутатом Держдуми від фракції «Справедлива Росія». У березні 2014-го він став єдиним російським парламентарієм, який проголосував проти «приєднання» Криму. Після цього виїхав із країни і був позбавлений депутатської недоторканності. 2015-го на Пономарьова завели кримінальну справу про розтрату коштів фонду «Сколково», заочно заарештували й оголосили в розшук.

У червні 2016 року він отримав посвідку на проживання в Україні. Через три роки тодішній Президент Петро Порошенко надав Пономарьову українське громадянство.

Читайте також: У Росії опозиціонери подали заяву в ЦВК з вимогою відмовити Путіну у реєстрації

З початком повномасштабного збройного вторгнення РФ на територію України Пономарьов вступив до лав територіальної оборони, створив інформаційні ресурси «Ранок лютого» і «Роспартизан», через які закликає до боротьби проти російської влади.

У 2022 році МВС РФ оголосило його в розшук і заочно заарештувало за статтею про так звані фейки про російську армію.

Мін'юст Росії вніс Пономарьова до реєстру так званих іноземних агентів, а Росфінмоніторинг - до списку «екстремістів та терористів».

Фото: Ілля Пономарьов / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-