Канада погодилася зняти заборону на продаж Туреччині зброї  - Reuters

Канада погодилася зняти заборону на продаж Туреччині зброї - Reuters

Укрінформ
Канада погодилася зняти заборону на продаж Туреччині зброї після схвалення Анкарою вступу Швеції до НАТО.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише Reuters із посиланням на власні джерела.

“Канада та Туреччина досягли угоди стосовно відновлення експорту канадських складових до дронів в обмін на більше прозорості щодо того, де їх застосовують. Угода набуде чинності після того, як Анкара завершить ратифікацію заявки Швеції на вступ до НАТО”, - йдеться у матеріалі.

Відповідно до угоди, Анкара тепер надаватиме Оттаві інформацію про кінцевих користувачів виробленого у Канаді обладнання, особливо якщо його було експортовано до держав не членів НАТО.

Читайте також: США розблокували продаж Туреччині літаків F-16 - WSJ

Зазначається, що угоду було досягнуто на початку січня після місяців перемовин. “Канада припинила продаж Туреччині технологій для виробництва дронів у 2020-му році, коли дізналася, що її оптичне обладнання, встановлене на вироблених у Туреччині дронах, використовувалося Азербайджаном під час боїв із етнічними вірменськими силами у Нагірному Карабасі”, - нагадує Reuters.

Позаминулого року Оттава припинила перемовини із Анкарою про скасування цих обмежень, коли Туреччина висловила застороги щодо схвалення заявок Швеції та Фінляндії на вступ до НАТО. “Однак після зустрічі очільників держав-членів НАТО у липні минулого року переговори було відновлено”, - зауважує агенство.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Туреччина офіційно затвердила ратифікацію вступу Швеції до НАТО. Відповідне рішення опублікували в офіційному віснику за підписом президента країни, після чого воно набуло чинності.

За даними ЗМІ, після цього Державний департамент США схвалив продаж Туреччині винищувачів F-16 та засобів для їхньої модернізації, чого довго прагли в Анкарі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-