У Китаї виявили найдавніші скам’янілості багатоклітинних еукаріотів віком 1,6 мільярда років

У Китаї виявили найдавніші скам’янілості багатоклітинних еукаріотів віком 1,6 мільярда років

Фото
Укрінформ
Китайські археологи виявили добре збережені найстаріші у світі скам’янілості багатоклітинних еукаріотів, предків сучасного багатоклітинного життя, чий вік становить 1,63 мільярда років.

Про це повідомляє Xinhua, передає Укрінформ.

Йдеться про морські водоростеподібні мікрофосілії Qingshania magnifica, знайдені в горах Яньшань на півночі Китаю.

На основі цього відкриття науковці зробили припущення, що такі багатоклітинні організми з’явились на Землі приблизно на 70 мільйонів років раніше, ніж вважалося до цього.

Знайдені скам’янілості складаються з великих однорядних і нерозгалужених ниток із діаметром клітин до 190 мікрометрів. Особлива округла внутрішньоклітинна структура їх клітин вказує на те, що вони могли розмножуватися спорами, як багато еукаріотичних водоростей.

Науковці також дійшли висновку, що скам’янілі еукаріоти з високою імовірністю могли бути морськими водоростями, здатними до фотосинтезу.

Найдавнішими скам’янілостями еукаріотів на сьогодні є одноклітинні форми, що датуються 1,65 мільярда років тому та були знайдені в північному Китаї і на півночі Австралії.

Qingshania magnifica з’явилася трохи пізніше, приблизно на 200 мільйонів років, проте це надто швидко для еволюції і вказує на те, що еукаріоти еволюціонували від одноклітинних до багатоклітинних на дуже ранньому етапі своєї історії.

Читайте також: У рештках бактерій віком 1,75 мільярда років виявили давні структури для фотосинтезу

Еукаріотами є організми зі складною клітинною структурою і ядром, чий генетичний матеріал зосереджений переважно у хромосомах зі складною будовою, утворених нитками ДНК. До еукаріотів належать найпростіші, гриби, рослини і тварини.

Як повідомляв Укрінформ, група американських археологів дійшла висновку, що перші люди – мисливці і збирачі, їли переважно рослини та овочі, спростувавши таким чином загальноприйняту думку, що наші предки споживали багато м’яса.

Фото: Xinhua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-