Кіберзлочини можуть підпадати під юрисдикцію МКС - прокурор Хан

Кіберзлочини можуть підпадати під юрисдикцію МКС - прокурор Хан

Укрінформ
Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що при дотриманні вимог Римського статуту кіберзлочини можуть підпадати під юрисдикцію МКС.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі про це Хан сказав на конференції, присвяченій боротьбі з кіберзлочинністю через систему Римського статуту, що відбулася в будівлі МКС.

“Кіберзлочини можуть підпадати під юрисдикцію МКС, якщо дотримуватися вимог Римського статуту. Отже, мій Офіс може розслідувати або переслідувати таку кримінальну поведінку. Одним з пріоритетів для нас цього року на підставі взаємодії з усіма відповідними партнерами, є розробка політики, що визначить підхід мого Офісу до цього питання”, - сказав він.

За словами прокурора, як перший крок на сьогоднішній конференції розглянули “практичні наслідки неправомірного використання кіберпростору для скоєння чи сприяння серйозним злочинам відповідно до Римського статуту“. Серед них воєнні злочини та злочини проти людяності. “Наприклад, кібератаки на цивільну інфраструктуру, можуть мати суттєвий вплив на життя людей”, - зауважив Хан.

Таким чином кібератаки можуть мати такий самий ефект, як і збройні напади, але без фізичної присутності агресора. Вони можуть призвести до порушення прав людини, знищення критичної інфраструктури, втрати життя та майна. потрібен новий погляд на міжнародне право, яке б враховувало специфіку кіберпростору.

Читайте також: Кількість зареєстрованих кіберінцидентів минулого року зросла на 62,5% - Держспецзв’язку

Таким чином, Хан пропонує розширити застосування Римського статуту МКС на кіберпростір.

Практика міжнародного кримінального права за своєю природою часто звертається до минулих випадків, констатував Хан. “Але ми також повинні дивитися вперед та гарантувати, що ми не менш підготовлені до боротьби зі злочинами майбутнього. Ми повинні переконатися, що робимо це для всіх жертв і громад, які постраждали внаслідок поведінки, забороненої Римським статутом. Це означає, що ми маємо розглянути всі можливі способи скоєння чи сприяння злочинам”, - зазначив прокурор МКС.

За його словами, круглий стіл, організований спільно з Microsoft, об'єднав знання технічних фахівців та корпорацій, а також досвід громадянського суспільства, наукових кіл, міжнародних організацій та судових органів.

“Це конкретний приклад цінності побудови та зміцнення партнерських відносин, оскільки ми прагнемо протидіяти кіберопераціям, які часто виходять за межі кордонів, юрисдикції та спеціалізації”, - наголосив Хан.

Читайте також: Хакери з РФ атакували урядові сайти Швейцарії через візит Зеленського до Давоса

У ході панельних дискусій експерти порушували такі теми, як новітні онлайн-загрози; вплив кіберзлочинів на права людини, правосуддя та підзвітність; використання штучного інтелекту для дезінформації; цифрове спостереження та руйнівні кібератаки, а також потенційна роль МКС у боротьбі з кіберзлочинністю.

Хан запевнив, що результати цієї конференції будуть враховані при розробці політики щодо кіберзлочинів.

У будівлі МКС у Гаазі зібралося понад 100 учасників, у тому числі представники 12 компаній, що працюють у сфері кібербезпеки та технологій.

Як повідомляв Укрінформ, 12 грудня оператор “Київстар” став мішенню потужної хакерської атаки, що призвела до технічного збою. За фактом кібератаки Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження. За однією з версій слідства до атаки причетні російські спецслужби.

Фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-