У Росії розганяють масові протести в Башкортостані - ОМОН застосував сльозогінний газ

У Росії розганяють масові протести в Башкортостані - ОМОН застосував сльозогінний газ

Відео
Укрінформ
У місті Баймак російської республіки Башкортостан почалися масові протести після оголошення вироку, винесеному в місцевому районному суді громадянському активісту Фаїлю Алсинову.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє проєкт Радіо Свобода «Idel.Реалии», який веде моніторинг ситуації.

На площі перед будівлею суду зібралися тисячі людей, які прийшли підтримати Алсинова. Вони скандують "Фаїль", "Свободу", "Своїх не здаємо". Силовики їх б'ють та затримують.

Проти протестувальників біля суду застосували світлошумові гранати. Один з очевидців, що там був, розповів, що граната підірвалася прямо під його ногами: його відвезли звідти на машині. До будівлі суду приїхали кілька машин швидкої допомоги, медики вже надали допомогу щонайменше 20 потерпілим.

Телеграм-канал публікують відео, як російський ОМОН розганяє людей сльозогінним газом та як правоохоронці б'ють затриманих палицями. Кількість затриманих може досягати 20 з лишком людей. Повідомляється, що МВС РФ уже порушило кримінальну справу щодо масових заворушень після акції на підтримку Алсинова.

Усі підходи до будівлі суду перекрито поліцейськими автомобілями та тракторами комунальників. Через неможливість під'їхати до суду на автомобілях люди, які приїхали підтримати активіста, кидали машини на довколишніх вулицях і йшли до будівлі суду пішки. Інтернет на площі перед судом працював із перебоями. Попри це соратники Алсинова оголосили, що блокуватимуть дороги в Башкортостані, якими до Баймака їдуть силовики і не дадуть вивезти свого лідера до колонії.

Читайте також: Комітет башкирського національного руху в екзилі заявив про створення армії визволення на базі ЗСУ

Повідомляють, що силовики намагаються домовитись із місцевими, щоб вони мирно розійшлися. Кажуть, що це просто їхня робота, що їх сюди прислали.

Перемовником з боку протестувальників виступає отець Фаїля Алсинова. Він пропонує відпустити затриманих, натомість протестувальники можуть відійти від будівлі суду.

В месенджері Telegram заблоковані кілька каналів про протести на підтримку Фаїля Алсинова: "Куштау Байрам": "Той самый Башкорт", канал башкирського опозиціонера Руслана Габбасова, а також RusNews. Напередодні Telegram вже заблокував декілька опозиційних каналів. Після цього активісти створили нові.

Читайте також: У Ростовській області РФ сталася велика пожежа на поліефірному заводі

Як повідомлялося, Баймацький районний суд у Башкортостані 17 січня засудив місцевого екоактивіста, колишнього голову забороненої в Росії організації "Башкорт" Фаїля Алсинова до чотирьох років колонії загального режиму у справі про "порушення ненависті або ворожнечі".

Адвокат активіста заявляв про недовіру до "всієї судової системи" Башкортостану і вимагав перенести розгляд справи в інший регіон. Під час дебатів у суді Алсинів та його захисник просили суд винести виправдувальний вирок.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-