США залишаться в НАТО, попри заяви Трампа - Столтенберг

США залишаться в НАТО, попри заяви Трампа - Столтенберг

Укрінформ
США не вийдуть з НАТО незалежно від результатів цьогорічних президентських виборів у цій країні і попри погрози Дональда Трампа вийти з військового Альянсу в разі його обрання.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю Bloomberg TV на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі, передає Укрінформ.

«США залишаться вірним і важливим союзником, тому що в інтересах безпеки Сполучених Штатів мати понад 30 друзів і союзників... Це те, чого немає в Китаю та Росії, та що робить Сполучені Штати більш безпечними й сильнішими», — заявив генсек НАТО.

За словами Столтенберга, на зустрічах у минулому Трамп не говорив йому, що США ніколи не допоможуть Європі, якщо вона зазнає нападу.

Столтенберг зазначив, що головна претензія експрезидента США до нього полягала в тому, що європейські союзники не витрачають достатньо коштів на оборону.

Генсек НАТО наголосив, що нині європейські союзники збільшують ці видатки, «тож нам є що розповісти про розподіл (фінансового – ред.) тягаря».

Як пише видання, ці коментарі прозвучали на тлі занепокоєння офіційних осіб НАТО, особливо в Європі, щодо того, що Трамп може повернутися до Білого дому після того, як виборці штату Айова забезпечили йому явну перемогу на кокусах республіканців у понеділок.

Раніше єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон розповів, як Трамп на посаді президента США заявив європосадовцям, що Штати вийдуть з НАТО і що Європа не повинна розраховувати на допомогу у разі війни.

Цей крок залишив би Європу на самоті захищатися від вторгнення Росії в Україну біля своїх кордонів у той час, коли регіон намагається наростити свою оборонну промисловість, пише видання.

Читайте також: Допомога НАТО для України є не благодійністю, а інвестицією в безпеку - Столтенберг

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2023 року обидві палати Конгресу США ухвалили рішення, яке забороняє американському президентові в будь-який момент оголошувати про вихід Сполучених Штатів зі складу Північноатлантичного альянсу без відповідної згоди законодавців.

Фото: Europa Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-