Удари по хуситах були необхідними і пропорційними - Штати в ООН

Удари по хуситах були необхідними і пропорційними - Штати в ООН

Укрінформ
Ударів по військових базах хуситів у Ємені було завдано з метою зірвати й послабити «безрозсудні атаки» бойовиків на комерційне судноплавство в Червоному морі.

Як передає власкор Укрінформу в Нью-Йорку, про це на засіданні Радбезу ООН заявила постійна представниця США при цій організації Лінда Томас-Грінфілд.

Проведення термінового засідання зажадала Росія після того, як США й Велика Британія за підтримки інших країн завдали ударів по бойовиках у Ємені.

Ці удари були необхідними й пропорційними, зазначила Томас-Грінфілд, наголосивши, що «вони відповідають міжнародному праву й відображають невід'ємне право США на самооборону, як це передбачено в статті 51 Статуту ООН».

Читайте також: Напади хуситів у Червоному морі: США ввели санкції проти двох компаній і комерційних суден

Постпред нагадала, що з листопада минулого року понад 2000 суден мусили змінити маршрут через загрозу обстрілів з боку хуситів, водночас бойовики атакували й узяли в заручники моряків з більш як 20 країн.

При цьому вона послалася на резолюцію, ухвалену Радою Безпеки 10 січня, яка засуджує напади на судна та закликає хуситів їх припинити. «У цій резолюції також згадується невід'ємне право держав-членів, відповідно до міжнародного права, захищати свої судна від нападів», – додала дипломат.

Томас-Грінфілд підкреслила, що США не бажають продовження конфлікту в регіоні. «Наша мета проста: деескалація напруженості й відновлення стабільності в Червоному морі при дотриманні основоположних принципів свободи судноплавства», – пояснила представниця США.

Читайте також: Байден пообіцяв продовжити удари по хуситах «у разі потреби»

Своєю чергою постпред Росії Василь Небензя, традиційно вдавшись до пропагандистської риторики, назвав удари по бойовиках «кричущою збройною агресією» проти Ємену і його народу, порівнявши ці дії з воєнною операцією Ізраїлю в Газі.

Як повідомлялося, у четвер збройні сили США і Великої Британії за підтримки інших країн завдали більш як півсотні авіаційний і ракетних ударів по військових базах хуситів по всій території Ємену.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-