«Будинок Москви» у Ризі націоналізують - Сейм Латвії ухвалив остаточне рішення

«Будинок Москви» у Ризі націоналізують - Сейм Латвії ухвалив остаточне рішення

Укрінформ
Сейм Латвії у четвер в остаточному читанні ухвалив рішення, яке обумовлює процес переходу в державну власність «Будинку Москви» у Ризі на вулиці Маріяс, 7.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

«За» проголосували 70 депутатів, «проти» були 11 депутатів, при цьому 9 депутатів не голосували.

Розгляд законопроєкту ініціювала Комісія Сейму з національної безпеки, очолювана депутатом Айнаром Латковскісом.

Аргументом на користь націоналізації будівлі стало те, що під прикриттям культурних заходів та освіти у «Будинку Москви» проходили політичні заходи, що загрожують національній безпеці Латвії. Ліквідація «Будинку Москви», який є символом російської політики щодо співвітчизників, усуне загрозу нацбезпеці та державності Латвії, вважають автори даної ініціативи.

Подальшу долю будівлі до 31 березня визначить уряд. Не виключено, що об'єкт нерухомості буде продано на аукціоні, пише видання.

Як зазначається, права володіння на «Будинок Москви» закріплені за Департаментом власності міста Москви. Обов'язок юридичного представництва історично належав АТ Maskavas kultūras un biznesa centrs Maskavas nams, що належить Департаменту власності міста Москви.

З 10 березня 2020 року права належать представництву іноземного комерсанта - унітарному підприємству міста Москви "Московський центр міжнародного співробітництва", за яким у Земельній книзі закріплено майнові права на невизначений час. Структури обох юридичних формувань пов'язані безпосередньо із впливом міста Москви, йдеться в анотації до законопроєкту.

Читайте також: Україна цінує лідерство Сейму Литви: Зеленський зустрівся зі спікеркою і депутатами

Департамент власності міста Москви - структурний підрозділ, що перебувають у підпорядкуванні уряду міста Москви. А урядом керує мер Москви Сергій Собянін.

Своєю чергою, фактичним власником "Московського центру міжнародного співробітництва" вважається президент Росії Володимир Путін. 25 лютого 2022 року Собянін та Путін були включені до санкційних списків ЄС та Бюро контролю за іноземним капіталом США.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні минулого року Служба державної безпеки Латвії (VDD) наприкінці минулого тижня відкрила кримінальні провадження щодо об’єктів однієї компанії в Ризі та в інших регіонах Латвії за підозрою у наданні ресурсів збройним силам держави-агресора Росії.

Фото: Delfi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-