Швейцарські благодійники: В Україні досить одягу та їжі, тепер потрібні дрони

Швейцарські благодійники: В Україні досить одягу та їжі, тепер потрібні дрони

Укрінформ
Подружжя Прієве з Цюриха з перших днів війни заснувало волонтерську організацію та збирає допомогу для України

Із Ксенією й Торстеном Прієве (Kseniia and Thorsten Priewe) ми зустрілися в Ужгороді: подружжя відгукнулося на збір Укрінформу для “Чорних запорожців” та привезло в Україну три “мавіки” для військових. Наразі хлопці вже отримали дрони “Новою поштою” та працюють ними на східному фронті.

А Укрінформ розпитав благодійників, як воно – волонтерити на Україну в Швейцарії. Чи легко нині акумулювати пожертви та на що донейтять швейцарці, відомі своєю нейтральною позицією щодо російсько-української війни. А також – які перипетії доводиться відчути маленьким волонтерським організаціям на кордоні, ввозячи допомогу в Україну, та що могло би допомогти змінити цю ситуацію.

РІЗДВЯНИЙ ПОДАРУНОК

Перед Новим роком Укрінформ писав про чудову різдвяну історію, яка трапилася з нашим збором для “Чорних запорожців”. Нагадаємо: на початку грудня агенція оголосила збір на три дрони Mavic-3 для 72-ї окремої мобільної бригади "Чорні запорожці". На нього відгукнулися Ксенія та Торстен Прієве, засновники волонтерської організації “Ukrainehilfe” (Допомога Україні).

- Інформацію про збір Укрінформу ми побачили на сайті агенції. Якраз у той час до нас приватно звернувся чоловік, який на Різдво вирішив значну суму, понад 10 тисяч євро, не витратити на свою родину, а пожертвувати на допомогу Україні. Минулого року він також робив пожертву, тоді ми на неї купували генератори, потреба в яких виникла через ракетні обстріли української енергетичної системи. Цьогоріч частина коштів також пішла на генератори, а на іншу ми купили дрони та привезли їх в Україну. Ми розуміємо, що війна зараз перетворилась на війну дронів і військові їх дуже потребують. Термобілизни, одягу чи їжі в Україні вже не бракує, а от з дронами треба помагати, – каже Ксенія Прієве.

ПЕРШІ ДНІ ПЛАКАЛА, А ПОТІМ ПІШЛА ДО СУСІДІВ – ЗБИРАТИ ДОПОМОГУ

Зі слів Ксенії, благодійну організацію “Ukrainehilfe” вони з чоловіком заснували наприкінці лютого 2022 року, буквально за кілька днів після початку повномасштабної війни Росії проти України.

- Після початку російського вторгнення я кілька днів просто плакала. А далі зрозуміла, що або щось робитиму й допомагатиму, або просто зійду з розуму. Відтак, пішла до наших сусідів, дзвонила в двері й питала: що би ви могли дати Україні на пожертву? В результаті за кілька днів ми зібрали нашу першу партію гуманітарної допомоги та повезли її до кордону України зі Словаччиною.

Ксенія каже, що тоді збирати допомогу було легко.

- Було інше ставлення до війни, інша чутливість – буквально одразу після заснування “Ukrainehilfe” нам почали надсилати гроші на благодійний рахунок. Ми були одними з перших, якщо не першими в Швейцарії, хто став допомагати Україні. Наші транспорти везли одяг та засоби гігієни для біженців. Це було потрібно людям, які тікали і лишилися без нічого, які починали жити на новому місці. Потім, восени 2022 року, це переросло в генератори. Нам почали присилати гроші на них. Ми купували та привозили генератори від маленьких до промислових – частина із них пішла на фронт, інша до дитячих закладів, лікарень.

ЕВОЛЮЦІОНУВАЛИ ВІД ПІДГУЗКІВ ДО ДРОНІВ

Досі, каже Ксенія, вони з чоловіком були дуже обережними зі зборами та відправкою речей саме на фронт.

- Швейцарці – нейтральна нація, тому я була дуже обережна з допомогою для військових. Але засоби гігієни, одяг – це все в Україні є, і багато. Не вистачає саме технічних засобів на фронті. Тож ми зараз еволюціонували, так би мовити, від підгузків до дронів, – зауважує жінка.

Цікавлюсь у волонтерів, чи готові у Швейцарії донейтити на допомогу для військових.

- Здебільшого не готові. Але є поодинокі люди, які хочуть допомагати саме їм. Нам пощастило зараз із цією історією про “мавіки” для “Чорних запорожців”, коли наш меценат сам сказав: “Це – на дрони”. Але що стосується інших зборів, і не тільки наших, а й решти волонтерських організацій у Швейцарії, то йдеться завжди тільки про лікарні, дітей та біженців – і жодним чином не про мілітарні речі.

Цікавлюся в Ксенії, хто жертвує великі чи малі суми для їхньої організації.

- Більшість пожертв – це маленькі суми, починаючи від 20 євро й до сотні. Буває, доходить до тисячі чи двох, але нечасто. Утім, ми маємо за практику вказувати усіх наших жертводавців на нашому сайті – незалежно від кількості грошей, яку людина переказала. Суму пожертви ми ніколи не зазначаємо.

Серед жертводавців “Ukrainehilfe”, каже Ксенія Прієве, різні люди – це й пенсіонери, і молодь, і підприємці, приватні маленькі та великі фірми. Дуже різні люди, наголошує волонтерка.

ВОЛОНТЕРСТВО ДАЄ ВІДЧУТТЯ, ЩО ТИ НЕ ДАРЕМНО ЖИВЕШ

Питаю у чоловіка Ксенії Торстена Прієве, що його, європейця, мотивує волонтерити для України та її війська.

- Звісно, перше, що мене мотивує, це моя дружина. До початку війни ми багато разів бували з Ксенією в Україні. У Києві, в її рідному Кривому Розі, навіть в Генічеську, що зараз окупований. Тому для мене це був логічний крок – волонтерити разом із нею, а не просто сидіти в нашій квартирі в Цюриху та спостерігати, що буде далі. Коли почалася масштабна війна у лютому 2022-го, ми були налякані, фрустровані... Але найкраще в такому випадку – робити щось, інакше відчуваєш себе безсилим. І Ксенія в якийсь день просто встала та пішла до сусідів, а за кілька днів ми вже мали повний автобус речей та повезли їх.

Торстен волонтерить разом із дружиною з першого тижня повномасштабної війни. Хоча, каже, доти ніколи таким не займалися. Цікавлюся у чоловіка, чи йому це подобається.

- Це важко – в тому сенсі, що ми не якась велика організація, ми просто сім'я Прієве. Нас тільки двоє, ми маємо власну роботу. Але з іншого боку – це дає відчуття, що ти не даремно живеш і можеш якось бути корисним в нинішній складній ситуації, не просто сидіти і чекати, коли війна завершиться. Ми стаємо досвідченішими, обростаємо контактами, наші друзі та знайомі вже не просто допомагають зібрати гроші чи передають їх нам, а питають: що саме вам потрібно? Так, власне, з’явились і ці три дрони.

Я ВИРІС У ЗАХІДНОМУ БЕРЛІНІ, ЗНАЮ, ЩО ТАКЕ РОСІЯНИ ПО СУСІДСТВУ

Зі слів Торстена Прієве, найбільше часу займає саме транспортування допомоги до кордону чи через кордон.

- Нам пощастило з роботодавцями: вони дуже толерантно ставляться до нашої справи та дають за потреби вихідний, – каже він.

Швейцарець зазначає, що для нього дуже важливо бути дотичним до допомоги українцям зараз.

- Я народився у Західному Берліні, усе своє життя мав росіян перед своїм домом, тому добре знаю, що це таке. Звісно, я навряд би волонтерив сам, якби не мав жінки українки – долучався б до донейтів та зборів переважно, як усі. Але поза тим я усвідомлю, що це не тільки війна Росії проти України. Це війна Росії проти всієї решти західного світу. Я європеєць, виріс у Німеччині, живу в Швейцарії і знаю, що означає Європа. Це вільні подорожі, свобода, повага. Я захищаю це зараз у свій спосіб – волонтерством для України. Я не солдат і не можу це захищати на фронті. Але я роблю все можливе таким способом, – каже Торстен Прієве.

ПОТРІБНО МЕНШЕ БЮРОКРАТІЇ ТА БІЛЬШЕ АНГЛІЙСЬКОЇ

Ксенія зазначає, що найбільше проблем для їхньої організації створює не акумуляція коштів на допомогу чи доправка її до України, а бюрократія на кордоні.

- Було б добре, якби всі волонтери могли просто купити необхідне, доправити на кордон та передати в Україну. Натомість нам треба шукати документи. Зараз із дронами нам допомогли журналісти Укрінформу, і ми завезли їх, зрештою, для “Чорних запорожців”.

Але загалом, на нашу думку, було б дуже добре, якби на сайті державного відомства, яке координує волонтерські поставки, був мануал для закордонних волонтерів. Щось на кшталт дорожньої карти – з чого починати, куди звертатися. Мілітарну допомогу ти везеш чи цивільну. Якщо мілітарну, то потрібно зробити те, те і те – і також перелік контактів, де ці всі документи взяти.

На думку Ксенії Прієве, іноземним волонтерам потрібна допомога, спрощення інформації та... англомовні митники.

- Україна взяла курс на діджиталізацію, тож хотілося б, аби було менше всяких декларацій та інших папірців для заповнення на кордоні. Ну і ще одна річ – англійська мова. Розумію, що митники на словацькому кордоні знають українську та, можливо, словацьку – але вони геть не говорять англійською! Якби мій чоловік віз цю допомогу без мене, він пробув би на кордоні вісім годин, а не три – просто тому, що не порозумівся би з українськими митниками.

Відтак, зазначають швейцарські волонтери з “Ukrainehilfe”, вони дуже сподіваються при ввезенні наступної партії допомоги Україні побачити на нашому кордоні менше бюрократії та більше англійської.

Тетяна Когутич, Ужгород
Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-