Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

У РФ із підручників видаляють Україну і Київ: чим небезпечні нововведення в освіті

У РФ із підручників видаляють Україну і Київ: чим небезпечні нововведення в освіті

Блоги
Укрінформ
Про «вивертання рукавиці разом із рукою» у процесі перекроювання російської освіти на воєнний лад

Згадки про Київ та Україну викреслюють із російських підручників, які складають кремлівські політтехнологи. У кумири зводять Сталіна і “вагнерівців”. Тих, хто висловлюється проти таких змін, – відводять у поліцію просто зі школи.

“ПЕРЕПИСАТИ ІСТОРІЮ”

У нових російських підручниках з історії Київ викреслили з назви Київська Русь. Тепер це або просто Русь, або Стародавня Русь. Якщо раніше в посібниках з історії йшлося про те, що “Повесть временных лет” написав Нестор, чернець Києво-Печерського монастиря, то тепер про літопис у підручниках говорять, але про Нестора вирішили не згадувати.

Ще приклад із нових російських підручників: “князь Володимир хрестив народ у столиці”. Тобто просто “в столиці”, в якій саме – не вказується.

“Тепер вони розповідають, що Третій Римце Москва, що все вийшло з Москви. І взагалі скоро будуть казати, що цьому місту 10 тисяч років, і воно завжди правило світом, поки не прийшли вороги, не зрадили, тому в цій історії треба Київ максимально виключити. Це нам смішно обговорювати. А в Кремлі за завданням колишнього міністра культури Мединського напишуть будь-який підручник, де все, що буде завгодно Кремлю, буде подаватися як щось очевидне, що не потребує доказів”,каже російський історик, публіцист, журналіст Максим Кузахметов.

Здавалося б, над складанням підручників мають працювати вчені, педагоги. Але тільки не в Росії. Там нові підручники історії складає Володимир Мединський – радник Путіна. Утім, підручником це взагалі назвати не можна, каже російський історик і публіцист Микита Соколов.

“Це такий монолог правлячої партії, яка не обтяжує себе жодними доказами, навішує ярлики правих і винних на свій розсуд. І жодних аргументів не наводять. У підручнику ми маємо монолог тоталітарної влади, яка відверто бреше в тексті підручника”,зазначає він.

Раніше Москва намагалася “приватизувати” спільну історію, приписати все собі. Зараз інша крайність. На саме слово “Україна” – табу. Приміром, до реформи в підручнику був розділ “Входження до складу Росії лівобережної України”. Тепер назва звучить як “Входження до складу Росії війська запорізького”.

Історію ХХ століття переписали повністю. І тепер для російських школярів Сталін – уже не той, хто знищив у таборах мільйони людей, а знову – батько народів.

“Серед іншого вихваляють Йосипа Сталіна як видатного менеджера, за якого держава приростала землею. Тобто, коли Москва захоплює чужі території, це називається “прирощення земель” або “приєднання”, або землі самі “просяться”. Сумна імперська традиція: досягнення государя міряється тільки однимпобільшала держава чи поменшала. А наскільки люди стали жити краще, скільки мільйонів загинулоце все неважливо. І ось Путін усю цю модель повертає. Відповідно, Сталінпозитивний персонаж”,пояснює Максим Кузахметов.

Якщо Сталін для російських школярів тепер персонаж позитивний, то негативними призначили Горбачова і Єльцина, яких піддають усілякому ганьбі та нарузі.

“Росія оточена ворогами” – цей меседж постійно транслює пропаганда. Але щоб у ньому ніхто навіть і не сумнівався, вчать цього тепер змолоду, вирішили прописати і в підручниках.

“Це абсолютно чіткий методичний посібник з того, як у Кремлі бачать навколишній світ: навколо нас одні вороги. Ми скріпна держава, і під цю справу будемо майструвати для дітей якусь зрозумілу модель”,характеризує Максим Кузахметов.

“Виправданням такої держави слугує те, що вона живе вічно у ворожому оточенні, це завжди обложена фортеця. Постійно діє якийсь колективний Захід, постійно десь цвіте русофобія. Що це таке? Такі поняття вживатися не можуть ні в науковій, ні в навчальній мові. І постійно цей негативний Захід має на метірозчленувати Росію і заволодіти її ресурсами. Але жодних доказів цій тезі не існує в природі”,додає Микита Соколов.

І звісно, у нових російських підручниках з’явилися розділи про так звану “спеціальну військову операцію”. Тут автори дали волю своїй фантазії: тут і “укронацисти”, і “бандеромобілі”, і “біолабораторії з вирощування бойових птахів”. Це цивілізованому світу від цього смішно, а сучасним російським школярам – якщо не хочеш завалити іспити, то потрібно про “бойових комарів” говорити.

“Особливо жахливий останній розділ, який присвячений війні проти України, яку вперто називають “спеціальною військовою операцією”. Там уже пряма брехня на кожному кроці, у кожному абзаці. Там присутні всі фейки російського телевізора, включно з багаторазово спростованими американськими “біолабораторіями” в Україні, які роблять “біологічну зброю”все це потрапило до тексту підручника. І це абсолютно не підручник, це груба агітка влади”,наголошує Микита Соколов.

Зміни торкнулися не тільки історії. Поміняли і географічну карту – там до Росії вже приєднали окуповані території.

Поки незрозуміло, що з математикою. Були ж якісь завдання, коли просили розрахувати відстань від Києва до Москви, або швидкість поїзда Санкт-Петербург – Одеса… Тепер і це – під ніж.

Над цим можна сміятися, з цього приводу можна іронізувати. Але експерти наголошують, що все набагато серйозніше. Російські діти будуть рости з переконанням, що навколо них – вороги, а приклад потрібно брати з “нових героїв”. А “герої” ці зовсім поруч, їх можна побачити, з ними можна поговорити. У школах РФ ввели в розклад урок “Розмови про важливе”. А що таке це “важливе” – розповідають “вагнерівці”, які повернулися з війни. Ті, хто відбував терміни у в’язницях, прямо з-за ґрат вирушили вбивати українців, а тепер розповідають, що таке “справжній героїзм”.

“Дітей зомбують, щоб вони виросли безсловесними роботами, яким у голову втовкмачили якісь догми, втовкмачили ненависть до всього навколишнього світу, бо весь світ представлений тільки в образі ворогів. І так само їм навіюють, що виносії імперської, московської ідеї, яка всюди несе тільки добро і мир. Їм неважливо, що бомбардують міста, перетворюються на попелище мегаполіси, що гинуть мільйони людей. Це і є їхній “русский мир”. Він для них хороший, тому що він знищує ворогів, які його оточують”,коментує Максим Кузахметов.

Здавалося б, в епоху цифрових технологій та інтернету, нерозумно сподіватися, що варто написати в підручниках якусь єресь, і в неї всі повірять. І кожен школяр може загуглити, прочитати – що думають про ситуацію чи історичні події інші люди. Але це авторів нововведень взагалі не хвилює.

“Це симптом того, що Росією керують глибокі старці, які продовжують жити ментально й інструментально в брежнєвську епоху, коли підручник був засобом впливу, доступним інструментом отримання даних. У нашу епоху, коли діє Всесвітня павутина, коли є гігантська кількість джерел інформації, діти набагато більше довіряють соцмережам, ніж якимось шкільним курсам. Я не розумію, на що вони сподіваються, тому що будь-який школяр зайде в інтернет, виявить там, що ніяких біолабораторій в Україні не існує, що все це нісенітниця. Цього не може бути, тому що за законами наукової біології це неможливо”,каже Микита Соколов.

ТЕРМІН ЗА СУМНІВИ

Для того щоб вбивати в голови нову шкільну програму, Москві потрібні і вчителі, які стануть робити це, не замислившись.

“Якщо люди досі працюють у путінській школі, то вони виходять співучасниками всіх цих злочинів, тому що вони не можуть говорити правду, вони не можуть називати війну війною. А прикриватися тим, що я тільки математику веду, теж абсурдно, тому що я не уявляю, як вони можуть ухилитися від вимог начальства. І якщо ти класний керівник, то ти будеш представляти дітям цих “героїв” війни. Ти не можеш заперечити, ти мусиш або звільнитися, якщо ти не хочеш цьому потурати, але якщо ти далі працюєш, значить, ти співучасник цих злочинів”,каже Максим Кузахметов.

Незгодних за останній час “зачистили” і звільнили. Причому, забирають просто з уроків. Російського вчителя і поета Олександра Бившева визнали винним в “екстремізмі” і “розпалюванні міжнаціональної ворожнечі” лише за вірш про Україну. Вирок – півроку громадських робіт.

Ще одна вчителька нещодавно намагалася пояснити дітям, чому вони не поїдуть на змагання до Чехії. Розповіла, що російські військові обстріляли пологовий будинок у Маріуполі. Так її засудили до п’яти років за статтею про “фейки”.

Звідки силовики дізнаються про те, що сказали вчителі? Не встиг продзвеніти дзвінок з уроку, як самі учні тепер біжать стукати дирекції, батькам і навіть безпосередньо в поліцію. І навпаки. В одній із московських шкіл вчителька нещодавно донесла на 5-класницю. 10-річна дівчинка сперечалася з однокласниками про Зеленського. Результат – її прямо зі школи відвезли в поліцію і поставили на облік. І таких випадків – сотні.

“Такі режими завжди піднімають із дна наймерзенніший людський матеріал і наймерзенніші людські властивості. Нічого дивного немає, що йде хвиля доносительства, йде хвиля всякого бруду. Країна, яка 20 років слухає крики Володимира Соловйова, взагалі розучилася розмовляти. Суцільна істерика, крик про ворога. Ніхто нікого не слухає. Що дивуватися, що негідники почуваються набагато комфортніше за людей душевно здорових?”,міркує Микита Соколов.

Кажуть, історія повертається. У випадку з російською освітою виникає відчуття, що там тепер часи глибокого радянського застою. Кожному режиму потрібні свої герої. У класах російських шкіл тепер ставлять парти з іменами “героїв” – нинішніх. Тих, хто вирушив убивати українців і загинув на фронті. Про них дітям кажуть – “захищали батьківщину”. Чому вони її захищали на території сусідньої країни – не уточнюють. Сидіти за такими партами можна тільки відмінникам і “z-патріотам”.

“ПОКОЛІННЯ Z”

До чого призведе путінська псевдоосвіта? Не тільки до того, що школярі не знатимуть історію або географію. Це ще півбіди. 

“Це все дуже небезпечно. Не можна так поблажливо ставитися до того, що діти нічого зараз не розуміють, потім виростуть і все зрозуміють. Це не так. Якась частина цих дітей усе це в себе вбере в дитинстві, засвоїть і виросте абсолютно впевненою в тому, що треба й надалі мститися, що перемога була близька і лише трохи до неї не вистачило”,пояснює Максим Кузахметов.

У середовищі російських істориків цілком серйозно кажуть, що почавши переписувати підручники, Путін готує в них місце для себе. Що це навіть не челядь намагається показати лояльність і вислужитися, а з самого верху йде команда. Наприклад, які в росіян можуть виникнути сумніви в необхідності цієї війни, якщо фіналом “шкільних зачисток” за методичками має стати “віра в мудрого Путіна, який просто не здатний помилятися”.

“Йому хочеться потрапити в такий самий підручник, де його теж прославлятимуть серед іншого. Йому здається, для цього навіть досягнень необов’язково. Тобто неможливо завоювати Україну, неможливо підкорити весь світ. Скільки разів уже різні полководці, набагато талановитіші, все це проходили, і нічого не виходило. І імперії зруйнувалися. Путінпараноїк, він давно нікому не довіряє. Йому всюди ввижається змова. Він дуже боїться, що хтось його підсидить. Тому він і повинен оточувати себе максимально непотрібними людьми, не здатними на жодне самостійне рішення”,продовжує Максим Кузахметов.

Можна зробити ще один висновок. Схоже, у Кремлі вже зрозуміли марність своїх спроб завоювати Україну. Раз замість риторики про “один народ” і “єдину Русь” вирішили тепер навіть слова “Київ” і “український” звідусіль вичистити – починаючи від підручників і закінчуючи меню.

А щоб нововведення якнайшвидше увійшли в ужиток, створили й нову “фабрику фейків”.

Олексій Мацука

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-