Радбез ООН ухвалив резолюцію у зв'язку з гуманітарною ситуацією в Газі

Радбез ООН ухвалив резолюцію у зв'язку з гуманітарною ситуацією в Газі

Укрінформ
Рада Безпеки ООН у п'ятницю після багатоденних консультацій схвалила запропоновану ОАЕ резолюцію щодо ситуації в Газі.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Новини ООН.

Документ засновує посаду Старшого гуманітарного координатора з відновлення, на якого, у тому числі, будуть покладені функції з перевірки всіх гуманітарних вантажів, що направляються до анклаву.

Документ підтримали 13 країн, делегації США та Росії утрималися.

Резолюція вимагає, щоб координатор, призначений Генеральним секретарем ООН, «оперативно створив механізм Організації Об'єднаних Націй для прискорення спрямування вантажів гуманітарної допомоги до Гази через держави, які не є сторонами конфлікту».

Щоб прискорити процес доправлення допомоги, автори резолюції пропонують координатору «консультуватись з усіма відповідними сторонами». Рада Безпеки ООН також зажадала, щоб «сторони конфлікту співпрацювали з координатором у справі виконання його мандату без затримок та перешкод».

Рада Безпеки, ухваливши цю резолюцію, закликала, щоб усі сторони виконували свої обов'язки з міжнародного права, особливо щодо захисту цивільних осіб.

Члени Ради закликали «терміново та невідкладно» запровадити тривалі гуманітарні паузи та створити розширені гуманітарні коридори на всій території сектору Гази на достатню кількість днів.

Вони також вимагали «негайно та без будь-яких умов» звільнити всіх заручників та негайно забезпечити гуманітарний доступ до них.

Водночас дана резолюція не містить заклику до негайного припинення вогню у Газі.

У резолюції наголошується, що сектор Гази є невід'ємною частиною території, окупованою у 1967 році, і знову підтверджено принцип співіснування двох держав, згідно з яким сектор Гази є частиною палестинської держави.

Читайте також: ХАМАС відкинув пропозицію Ізраїлю щодо тижневого перемир’я для звільнення заручників

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати наклали вето на проєкт резолюції, винесений на розгляд Ради Безпеки ООН 8 грудня, щодо негайного гуманітарного припинення вогню в Газі.

16 грудня Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка закликає до запровадження у секторі Гази «гуманітарних пауз і коридорів».

7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС скоїло напад на Ізраїль. Бойовики прорвалися на територію країни, одночасно завдаючи масованого ракетного удару. Вторгнення супроводжувалося масовими вбивствами мирного населення.

Ізраїль офіційно оголосив стан війни, мобілізував 300 тисяч резервістів та почав знищувати військові об’єкти, а також ватажків терористів.

CNN повідомляв, що офіційні особи США очікують переходу Ізраїлю до менш інтенсивної, гіперлокалізованої стратегії, спрямованої на ліквідацію конкретних бойовиків і керівництво ХАМАСу.

Фото: news.un.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-