В Іраку проходять перші за 10 років місцеві вибори

В Іраку проходять перші за 10 років місцеві вибори

Укрінформ
Голосування на перших за останнє десятиліття  виборах до провінційних рад почалося в Іраку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє France24.

Ці вибори створюють основу для проведення парламентських виборів, запланованих на 2025 рік, які визначать баланс сил в країні, де групи, пов’язані з Іраном, досягли політичних успіхів впродовж останніх років.

Як зазначається, правлячий шиїтський мусульманський альянс, ймовірно, розширить свій контроль над владою на тлі бойкоту голосування з боку популістського священнослужителя Моктади ас-Садра, його головного політичного суперника.

Читайте також: У Багдаді обстріляли посольство США

Востаннє місцеві вибори в Іраку відбувалися у 2013 році. Потім їх відкладали через війну проти бойовиків "Ісламської держави", які захопили значні частини Іраку, але врешті зазнали поразки.

Зазначається, що шиїтські конкуренти ас-Садра, які заблокували його спробу сформувати уряд після того, як він став переможцем на парламентських виборах 2021 року, ймовірно, візьмуть під контроль більшість місцевих рад, особливо у переважно шиїтських південних провінціях.

Це ще більше зміцнить владу правлячого шиїтського альянсу, який є близьким до Ірану. Цей альянс вже сформував єдиний найбільший блок у парламенті.

Читайте також: Штати задали в Іраку удару по базі бойовиків, де розташовувалися безпілотники

Голосування відбувається у 15 з 18 провінцій Іраку, щоб вибрати 285 членів ради, до обов'язків яких входить призначення повноважних губернаторів провінцій та нагляд за місцевою адміністрацією.

Очікується, що наступного року також відбудуться вибори у напівавтономному регіоні Іраку Курдистан, до складу якого входять три провінції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-