У Сербії проходять позачергові парламентські вибори

У Сербії проходять позачергові парламентські вибори

Укрінформ
У Сербії у неділю стартували позачергові парламентські вибори.

Які розглядаються як спроба президента Александара Вучича та його Сербської прогресивної партії (SNS) отримати ще один чотирирічний термін після масштабних антиурядових протестів через дві масові стрілянини на початку цього року, які підірвали популярність політика.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Виборчі дільниці відкрилися о 7.00 за місцевим часом і закриються о 20.00. В голосуванні можуть взяти участь 6,5 млн осіб, які мають право проголосувати.

На виборах змагаються 18 партій та альянсів. Прохідний бар’єр до парламенту – 3% голосів.

Нещодавнє передвиборне опитування громадської думки, проведене вебсайтом Nova Srpska Politicka Misao, показало, що SNS лідирує з 39,8% голосів, за нею йдуть лівоцентристський альянс «Сербія проти насильства» з 25,6% і Соціалістична партія (SPS) Івіци Дачича, давнього партнера SNS по коаліції, з 8,9%.

Перші неофіційні результати опитувань, що базуватимуться на підрахунку голосів на загальнонаціональних виборчих дільницях, очікуються після 21:00. Екзит-поли в Сербії заборонені законом. Очікується, що державна виборча комісія оголосить повні результати найближчими днями.

Читайте також: Президент Сербії розпустив парламент і призначив позачергові вибори

Парламентські вибори 17 грудня, п'яті за рахунком з 2012 року, збігаються з місцевими виборами в більшості муніципалітетів, столиці Белграді та північній провінції Воєводина.

Вибори у Сербії проходять після того, як у травні сталися дві масові стрілянини, внаслідок яких загинуло 18 осіб, у тому числі дев'ятеро учнів початкової школи. Це спровокувало вуличні протести, які похитнули позицію Вучича та SNS, які протягом десятиліття контролювали владу в країні. Незгоду суспільства посилило зростання інфляції, яка в листопаді становила 8%.

Опозиційні партії та правозахисники також звинувачують Вучича та SNS у підкупі виборців, придушенні свободи ЗМІ, насильстві проти опонентів, корупції та зв’язках з організованою злочинністю. Вучич і його союзники заперечують ці звинувачення.

Читайте також: ЄС і США закликали Косово та Сербію відновити діалог, аби не допустити подальшої ескалації

Як повідомляв Укрінформ, президент Сербії Александар Вучич 1 листопада розпустив парламент і призначив на 17 грудня 2023 року дострокові парламентські та місцеві вибори.

Попередні загальні вибори в Сербії відбулись у квітні 2022 року, наступні за графіком вибори до парламенту мали би відбутися в 2026-му.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-