Бернар-Анрі Леві, французький філософ і журналіст
Кордон західного світу зараз проходить між Україною і Росією
08.12.2023 13:20

Пан Леві, французький філософ і журналіст, вже давно став другом і поборником України. Він називає Росію терористичною державою, виступає за її вигнання з Ради Безпеки ООН, відстоює членство України в НАТО. У штаб-квартирі ООН 6 грудня відбувся допрем’єрний показ його документального фільму «Слава героям» про російську війну проти України, який Леві зняв. Далі очікується його вихід на великий екран у США. Це вже третій фільм Леві про повномасштабне російське вторгнення. Півторагодинна стрічка охоплює червень 2023 року – саме тоді автор відвідав Україну, зокрема найгарячіші точки на фронті. Він спілкувався з військовими, іноземними добровольцями, волонтерами, місцевими жителями…

Одразу після презентації фільму в одному з найбільших залів у штаб-кватирі ООН кореспондент Укрінформу поставив автору кілька запитань.

УКРАЇНЦІ ЗІ СВОЇХ ОКОПІВ ПОВЕРТАЮТЬ НАМ ЄВРОПЕЙСЬКУ ПАМ'ЯТЬ

- Мсьє Леві, це ваша третя документальна стрічка про російську війну проти України. Перша називалася «Чому Україна», друга – «Слава Україні», і ось – «Слава героям». Що спонукає вас знімати ці фільми?

- Захоплення хоробрістю українців, відродження цінностей величі та героїзму, про які ми забули в Європі й про які ви нам нагадали.

Схоже, що частина, найкраща частина нашої європейської пам’яті повернулася до нас, до мене, до вас – із ваших окопів і фронтів. Тому я просто сповнений захоплення цим.

ЗЛОЧИНИ ХАМАС ВХОДИЛИ В ПЛАНИ РОСІЇ

- Якщо порівняти дві нинішній війни – Ізраїлю проти ХАМАС і Росії проти України, – що ви бачите в них спільного і що відмінного?

ХАМАС і Росія – партнери, партнери у злочині

- Це одна й та сама війна проти демократичних країн – Ізраїлю та України, – яку ведуть терористичні держави, Росія і протодержава, державоподібне утворення ХАМАС.

Це одне й те саме... ХАМАС і Росія – партнери, партнери у злочині.

А Україна та Ізраїль – як брати по духу… Духовні побратими…

І ви бачили це у фільмі. Фільм було знято ще до війни, яку Газа розпочала проти Ізраїлю. Ви бачили, як молоді ізраїльські ветерани воювали на боці українських сил оборони, передавали українцям свої знання, досвід, здобутий у ЦАХАЛ.

Путін дуже чітко дав зрозуміти: він на боці ХАМАС

І маю сказати, що це одна з багатьох заслуг Президента України Володимира Зеленського. Він був одним із перших у світі, хто зрозумів, що відбувається в Ізраїлі, висловив свою підтримку Ізраїлю, запропонував відвідати Ізраїль. Він зрозумів, що ХАМАС – це те, що було в планах Росії. Скажімо так: у плани Росії входили злочини ХАМАС.

Зеленський був одним із перших, хто це збагнув.

- Як гадаєте, чи зміниться позиція Ізраїлю стосовно України після закінчення війни в Газі? Адже досі ця позиція була ніби не зовсім однозначна...

- Вона повинна змінитися.

Путін дуже чітко дав зрозуміти: він на боці ХАМАС. Москва була єдиною великою столицею, яка зустрічала представників ХАМАС на червоній доріжці до 7 жовтня, а після 7 жовтня вона була єдиною столицею, де російські чиновники приймали ХАМАС як благородного співрозмовника.

Так що тут усе зрозуміло.

РОСІЯ ВКРАЛА МІСЦЕ В РАДІ БЕЗПЕКИ ООН І МАЄ БУТИ ВИГНАНА ЗВІДТИ

- Ви наполягаєте на тому, що Росія має бути виключена з Ради Безпеки ООН. Як вважаєте, чи вдається міжнародній спільнота досягти цього?

Наступником СРСР могла бути й Україна, так само, як Росія

- Більше того, Росія вкрала місце в Раді Безпеки.

Немає жодних правових підстав для того, щоб Росія посідала місце постійного члена в Раді Безпеки ООН.

Ми пам’ятаємо історію, знаємо, як це сталося. Після розпаду Радянського Союзу відбулася зустріч, неформальна зустріч представників групи країн, які утворилися в результаті розвалу. І було вирішено, наче в гангстерському клубі, що Росія представлятиме цю групу. Але офіційного прийому Росії до Організації Об’єднаних Націй не було.

Своє місце в Раді Безпеки ООН Росія займає безпідставно і необґрунтовано

Наступником СРСР могла бути й Україна, так само, як Росія.

Україна була серед спадкоємців тих, хто переміг нацизм, – у тій частині світу, яка була Радянським Союзом.

І, до речі, хто звільняв табір смерті Аушвіц? Це були українські війська. Саме український танкіст на ім’я Анатолій Шапіро увійшов до Аушвіцу...

Багато країн, у тому числі й Україна, мають підстави успадкувати минуле, яким був Радянський Союз.

Тому це місце в Раді Безпеки ООН Росія займає безпідставно і необґрунтовано.

- Чи назвали б ви те, що вчиняє Росія в Україні, геноцидом?

- Це, безумовно, спроба геноциду. Не геноцид, як акт що стався, адже Україна чинить опір, Україна бореться проти геноциду. Але є прагнення до геноциду.

Коли хочуть знищити культуру, коли хочуть знищити національну ідентичність і коли вбивають людей у великих кількостях, то що це? Якщо не прагнення до геноциду?

ЯКЩО КОНГРЕС США ПЕРЕЙМАЄТЬСЯ КОРДОНОМ, ТО КОРДОН ЗАХІДНОГО СВІТУ ПРОХОДИТЬ МІЖ УКРАЇНОЮ І РФ

- Що б ви сказали американським конгресменам, які не можуть ухвалити рішення щодо фінансування підтримки України на наступний рік?

Форпост Америки – це не Мексика, це Україна

- Я б сказав, що якщо вони переймаються проблемами кордону (а я чув, що це їх турбує), то гаразд, кордон проходить тут, в Україні – справжній кордон західного світу. Форпост Америки – це не Мексика, це Україна. Саме тут, в Україні, може виникнути й початися небезпека.

Я сказав про це вчора на телебаченні. Я звернувся особисто до спікера Палати представників Майка Джонсона й сенатора-республіканця Ліндсі Грема: Путін – ваш ворог, Путін вас ненавидить.

Кордон тут, і український народ і українська армія захищають цей кордон.

Володимир Ільченко, Нью-Йорк

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-