Байден на зустрічі із Сі: Маємо забезпечити, щоби конкуренція не переросла в конфлікт

Байден на зустрічі із Сі: Маємо забезпечити, щоби конкуренція не переросла в конфлікт

Відео
Укрінформ
Президент США Джо Байден під час зустрічі з лідером КНР Сі Цзіньпінем наголосив на необхідності уникнення конфлікту між двома великими державами, а також зусиль для зміцнення взаємодії.

Про це він сказав у вступній промові перед широкоформатними переговорами двох делегацій в історичному маєтку Фіолі в Сан-Франциско, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми давно знайомі. Ми не завжди погоджувалися між собою, що дивно, але наші зустрічі завжди були відвертими, прямими й корисними», - зауважив американський лідер.

Читайте також: Байден і Сі розпочали зустріч у Сан-Франциско

Байден підкреслив, що цінує безпосереднє спілкування на рівні лідерів, оскільки це дозволяє чітко зрозуміти один одного та уникнути помилкових уявлень.

«Ми маємо забезпечити, щоби конкуренція (між США і Китаєм – ред.) не переросла у конфлікт. І ми також повинні відповідально ставитися до цього»,- наголосив американський президент.

Він звернув увагу, що існують питання, які вимагають спільних зусиль для подолання глобальних викликів – від зміни клімату до боротьби з наркотиками та штучного інтелекту.

Лідер КНР Сі Цзіньпін, зі свого боку, звернув увагу на необхідність забезпечення безперебійної роботи ланцюгів глобальних поставок, а також уникнення проявів протекціонізму.

Читайте також: Сі Цзіньпін уперше за шість років прибув із візитом до США

«Китайсько-американські відносини, які є найважливішими двосторонніми відносинами у світі, слід сприймати та розглядати в широкому контексті прискорення глобальних трансформацій і дивитися крізь століття»,- зауважив глава КНР.

Він наголосив, що відносини «мають розвиватися так, щоби приносити користь нашим двом народам і забезпечувати нашу відповідальність за розвиток людства».

Сі також підкреслив, що Китай і США відрізняються історією, культурою, соціальним устроєм і шляхом розвитку. Однак, за його словами, допоки країни поважають одна одну, співіснують у мирі та прагнуть до успішної співпраці, вони цілком зможуть подолати розбіжності.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден і глава КНР Сі Цзіньпін у середу зустрілися в Сан-Франциско. Очікується, що лідери обговорять широке коло питань, у тому числі війну РФ проти України.

Фото: Chip Somodevilla/Bloomberg/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-