Вілле Тавіо, міністр зовнішньої торгівлі і розвитку Фінляндії
Фінляндія підготує свій план з відбудови України до кінця року
12.11.2023 14:10

У Варшаві 14-15 листопада відбудеться міжнародна виставка і конференція з відбудови України під назвою “ReBuild Ukraine Powered by Energy”, в якій візьмуть участь делегації з понад 20 країн. Одним із найчисельніших на цій конференції  буде представництво Фінляндії.

Напередодні події власний кореспондент Укрінформу поставив декілька запитань міністрові зовнішньої торгівлі й розвитку Фінляндії Вілле Тавіо, який особисто очолить делегацію фінського бізнесу на українській конференції у Варшаві.

УКРАЇНА МОЖЕ РОЗРАХОВУВАТИ НА ПІДТРИМКУ ФІНЛЯНДІЇ У ПОДОЛАННІ НАСЛІДКІВ АГРЕСІЇ РФ

- Пане міністре, на конференцію “ReBuild Ukraine Powered by Energy” прибуває велика фінська делегація. Що ви хочете представити на ній, яких результатів досягнути?

- Фінські компанії мають значний досвід, необхідний для того, щоб зробити свій внесок у відбудову України. Ми можемо брати участь, наприклад, в енергоефективному та екологічно чистому будівництві, енергетичному секторі, переході до відновлювальних джерел енергії, управлінні водними ресурсами та відходами, у сферах телекомунікацій, освіти та верховенства права. Я вважаю, що це ті сфери, які дуже добре відповідають поточним потребам в Україні. Виставка з відбудови у Варшаві є чудовою нагодою для понад 40 фінських компаній провести переговори з українськими партнерами та дізнатися більше про способи участі у величезних зусиллях (з відбудови України – ред.).

- У липні цього року ви доручили розробити план участі Фінляндії у відновленні України. Розкажіть про деталі цього плану, на чому Гельсінкі акцентуватимуть увагу?

- Україна може розраховувати на нашу підтримку в майбутньому для подолання величезних наслідків російської агресії. Фінляндія готується взяти участь у процесі відбудови та розробляє національний план з відбудови у співпраці з приватним сектором. Перша частина плану буде опублікована до кінця цього року. Він буде зосереджений на тому, як фінський приватний сектор може брати участь у відновленні України. Невдовзі після цього буде підготовлено другу частину. Вона розглядатиме фінську підтримку для України у ширшому контексті, включаючи співпрацю щодо розвитку (України – ред.).

- Очікується, що Росія взимку, як і торік, знову бомбардуватиме об’єкти критичної інфраструктури України, щоб українці жили в холоді та темряві. Чи Гельсінкі планують допомагати Україні у забезпеченні діяльності об’єктів критичної інфраструктури, зокрема енергетичної, у цей надзвичайний період?

- Фінляндія рішуче засуджує ракетні атаки Росії по цивільних об’єктах, включаючи енергетичну інфраструктуру України. Навмисне бомбардування цивільних об'єктів є воєнним злочином. Ми закликаємо Росію припинити ці руйнівні дії.

Фінляндія є одним з найбільших донорів ЄС, що надає Україні обладнання для енергетичного сектору, таке як генератори та трансформатори. Також багато фінських компаній з енергетичного сектора відвідають Варшаву, оскільки вони зацікавлені в участі щодо довгострокового розвитку енергетичної інфраструктури в Україні. Фінляндія надала Україні понад 280 вантажівок матеріальної допомоги через Механізм цивільного захисту ЄС. Постачання в енергетичному секторі є однією з найбільших категорій допомоги, яка надається, і зараз є кілька пакетів допомоги енергетичному сектору, які перебувають на різних етапах реалізації.

УКРАЇНА Є НАЙБІЛЬШИМ ПАРТНЕРОМ ФІНЛЯНДІЇ У СФЕРІ РОЗВИТКУ

- Як Фінляндія ставиться до ідеї передачі заморожених активів Росії та наближених до Кремля російських олігархів на відновлення України?

- Ми позитивно ставимося до арешту заморожених російських активів і перепрофілювання доходів від цих активів для підтримки України. Спільно з країнами-партнерами необхідно знайти правове рішення для перепрофілювання заморожених активів.

- Cкільки Фінляндія вже виділила коштів на допомогу Україні і скільки планує виділити у найближчому майбутньому?

- Загальна підтримка Фінляндією України з початку повномасштабної агресії Росії становить 2,1 млрд євро, з яких 1,4 млрд – на оборону. Україна є найбільшим партнером Фінляндії у сфері розвитку. Ми рішуче налаштовані продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки це буде потрібно.

- Чи Гельсінкі підтримують швидку стежку інтеграції України до ЄС?

- Фінляндія підтримує європейський шлях України, і ми готові підтримати Україну в реформах, необхідних на шляху інтеграції до ЄС. Ми вражені зусиллями України, які зроблено донині, враховуючи дуже складні обставини. Зараз Фінляндія розглядає пакет Єврокомісії щодо розширення, включно зі звітом України.

Я хотів би підкреслити, що зусилля з відновлення в Україні повинні йти паралельно з реформами, необхідними на шляху країни до ЄС.

Юрій Банахевич

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-