Австралія запропонувала «кліматичний» притулок жителям островів Тувалу

Австралія запропонувала «кліматичний» притулок жителям островів Тувалу

Укрінформ
Влада Австралія запропонувала притулок громадянам Тувалу через катастрофічні наслідки зміни клімату, уклавши знакову нову угоду між двома країнами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Тувалу, держава-острів у Тихому океані, є однією з країн, які піддаються найбільшому ризику через підвищення рівня моря внаслідок зміни клімату.

Загалом у країні проживає 11 200 громадян, і її влада неодноразово закликала світ до активніших дій для боротьби зі зміною клімату.

Згідно з угодою, до 280 громадян Тувалу на рік отримуватимуть візи, які дозволять їм жити, працювати та навчатися в Австралії.

Читайте також: У Гренландії катастрофічно швидко тане крига - кліматологи

Зазначається, що це перший випадок, коли Австралія пропонує дозвіл на проживання іноземцям через загрозу зміни клімату.

«Це буде вважатися визначним днем, коли Австралія визнала, що ми є частиною тихоокеанської сім’ї, а разом з цим і відповідальність діяти», — сказав глава австралійського уряду Ентоні Албаніз журналістам у п’ятницю.

Своєю чергою прем’єр-міністр Тувалу Каусея Натано назвав укладену угоду «маяком надії», і «не просто віхою, а гігантським кроком вперед у нашій спільній місії щодо забезпечення регіональної стабільності, стійкості та процвітання».

Читайте також: Зміна клімату: Папа Франциск попереджає, що світ «може наблизитися до точки зламу»

Як повідомляв Укрінформ, вчені Європейського центру з питань зміни клімату Copernicus Climate Change Service (C3S) очікують, що 2023 рік «практично напевно» буде найтеплішим за 125 тисяч років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-