Кількість страт в Ірані за рік зросла на третину - ООН

Кількість страт в Ірані за рік зросла на третину - ООН

Укрінформ
Іран збільшує кількість страт «із загрозливою швидкістю». Принаймні 419 людей були страчені за перші сім місяців року – це на 30% більше в порівнянні з аналогічним періодом 2022 року.

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у новій доповіді про ситуацію з правами людини в Ірані, передає Укрінформ з посиланням на АР.

Затримання та страти в Ірані зросли на тлі протестів після смерті 22-річної Махси Аміні, яка померла під вартою у вересні 2022 року після того, як її затримала «поліція моралі» в Тегерані за нібито «неналежне» носіння хіджабу.

У доповіді зазначається, що семеро чоловіків були страчені у зв’язку з протестами, викликаними смертю Аміні, або за участь у них. У всіх цих випадках отримана управлінням ООН з прав людини інформація «постійно вказувала на те, що судове провадження не відповідало вимогам належної правової процедури і справедливого судового розгляду згідно з міжнародним правом», сказав він.

За словами Гуттереша, в період з 17 вересня 2022 року по 8 лютого 2023 року за участь у протестах було заарештовано близько 20 тисяч людей.

«Особливо викликає занепокоєння те, що більшість заарештованих осіб могли бути дітьми, враховуючи, що середній вік заарештованих, згідно з повідомленням заступника командувача Корпусу вартових Ісламської революції, оцінювався в 15 років», – сказав генсек ООН.

Гутерреш висловив занепокоєння тим, що ряд осіб, які були помилувані, потім отримали нові звинувачення або були повторно заарештовані, в тому числі жінки-активістки, журналісти та члени груп меншин. Він навів повідомлення про випадки непропорційного та надмірного застосування сили проти протестувальників, побиття та сексуальне насильство після їх затримання, а також психологічне насильство.

Генсек ООН також зазначив, що 239 осіб, що становить більшу частину страчених за перші сім місяців 2023 року, були засуджені до смертної кари за злочини, пов’язані з наркотиками.

Читайте також: В Ірані померла 16-річна дівчина, ймовірно, жертва «поліції моралі»

Як повідомляв Укрінформ, іранська поліція моралі затримала Махсу Аміні 13 вересня 2022 року у Тегерані за недотримання правил щодо носіння хіджабу. Через три дні стало відомо про смерть дівчини. Після цього Іраном прокотилася хвиля масштабних протестів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-