В Ірані померла 16-річна дівчина, ймовірно, жертва «поліції моралі»

В Ірані померла 16-річна дівчина, ймовірно, жертва «поліції моралі»

Укрінформ
В Ірані померла 16-річна школярка Арміта Гераванд, яка місяць була у комі, імовірно, в результаті побиття у «поліції моралі».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

За офіційною версією, школярка 1 жовтня «сама знепритомніла» на платформі тегеранського метро, отримала травму голови в результаті падіння на край платформи. Державні ЗМІ Ірану повідомили, що Гераванд померла в суботу вранці від «пошкодження мозку».

Читайте також: Представники ХАМАС і віцеглава МЗС Ірану приїхали у Москву

Проте норвезька правозахисна група Hengaw заявила, що отримала інформацію про те, що Арміта «стала жертвою політики примусового носіння хіджабу та померла після 28 днів госпіталізації».

Активісти звинуватили правоохоронців у побитті дівчини, нібито, за відмову носити хіджаб.

Смерть Арміти нагадала багатьом іранцям про смерть молодої жінки Махси Аміні, яка померла під вартою у вересні 2022 року після того, як її затримала «поліція моралі» в Тегерані за нібито «неналежне» носіння хіджабу.

Читайте також: Іранські силовики провели масові затримання у роковини смерті Аміні

Після смерті Аміні в Ірані спалахнули антиурядові протести, які й досі тривають в країні. Сотні людей були вбиті і тисячі затримані під час жорстокого розгону правоохоронцями.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні парламент Ірану ухвалив законопроєкт «Про хіджаб та цнотливість», який передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 10 років та штрафи за порушення ісламського дрес-коду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-