Оксана Маркарова, посол України в США
Працюємо, щоб Україна перемогла у війні, а потім ще раз у мирі
03.10.2023 10:36

Продовження масштабної підтримки України з боку Сполучених Штатів останнім часом стало одним із найбільш обговорюваних питань на міжнародних майданчиках і в медіа. Причому особливої актуальності це набуло під час візиту Президента Зеленського до Вашингтона, а також процесу ухвалення в Конгресі США бюджетної резолюції, з якої на останньому етапі зник пакет допомоги Україні. І хоча в Білому домі й Конгресі твердо запевняють, що підтримка України триватиме, ситуація залишається непростою, і за нею спостерігає весь світ. Деталі цих процесів, подробиці візиту Президента, а також важливість нових призначень в Адміністрації США та багато інших деталей прокоментувала в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Оксана Маркарова.

БЮДЖЕТ США Й ПІДТРИМКА УКРАЇНИ

- Почнемо з найбільш актуального. В суботу Конгрес США схвалив резолюцію для уникнення урядового «шатдауну», однак виключив із неї допомогу Україні, яка передбачалася раніше. Водночас і демократи, і республіканці, й президент США особисто запевнили, що підтримка продовжуватиметься. Як ви можете прокоментувати цю ситуацію?

- Насправді за всіма виділеннями коштів для України стояла часто непомітна, але титанічна робота великої команди як в Україні, так і в США, зокрема й постійної роботи нашого Посольства з Конгресом. Від початку повномасштабного вторгнення Росії Конгрес виділив у чотирьох законах про додаткове фінансування близько $113,4 млрд на програми, пов’язані з наданням допомоги Україні, а також країнам, які або постраждали від агресії, або допомагають нам. Ось конкретні цифри: у березні 2022 року виділено $13,6 мільярда, у травні – $40,1 млрд, у вересні – $12,3 млрд, у грудні минулого року – близько $47,3 млрд. Однак за цим завжди стояли непрості дискусії й голосування. Деякі з документів свого часу також були заблоковані, наприклад, у травні минулого року, коли розглядалися зміни до бюджету-2022. Кожен законодавчий акт проходив складний процес як усередині Конгресу, так і на рівні взаємодії між законодавцями й Адміністрацією США. І не всі вони в результаті залишалися такими, як планувалися на початку.

Цього року процес ухвалення бюджету-2024 на тлі передвиборчої кампанії, яка вже фактично стартувала, розпочався з дискусій про бюджет на рік та домовленостей у Конгресі щодо «боргової стелі». Поступово, через відсутність консенсусу все перейшло до бюджетної резолюції на квартал, а згодом і взагалі на 30 та 45 днів. Усе це було зумовлено виключно внутрішніми американськими питаннями. Адже двопартійна підтримка України в обох палатах, над посиленням якої ми працюємо, у нас досі є. Про це свідчать навіть проміжні голосування, які відбулися минулого тижня. Однак, зрештою, перед ризиком «шатдауну» Конгрес зміг проголосувати лише «короткий» документ на 45 днів, який містив виключно програми федерального уряду.

З урахуванням того, що попередній бюджет містить значні перехідні кошти, ми будемо зараз використовувати їх, тому ризику припинення фінансування немає. Прикро, що українські програми не були додані до рішення на 45 днів, однак набагато важливіше отримати повноцінне фінансування в основному бюджетному рішенні.

Від суботи я провела величезну кількість зустрічей і телефонних перемовин з членами Конгресу. Велика кількість сенаторів і конгресменів від обох партій закликали не просто ухвалити чи зберегти підтримку України, а й посилити її. До того ж, адміністрація активно працює з Конгресом на цим питанням.

Навіть зараз тривають дуже активні переговори про напрацювання нового бюджетного рішення, у якому допомога для України має бути передбачена. Бюджет може бути ухвалений як у вигляді окремого закону, так і у вигляді частини більшого пакету фінансування Міноборони США. Тому і ми в Посольстві, й усі друзі демократії та свободи працюватимемо невпинно, щоби ці перемовини були результативними.

ВАЖЛИВЕ З ВІЗИТУ ПРЕЗИДЕНТА ДО США

- Давайте поговоримо про візит Президента України до Вашингтона. Він насамперед зустрівся з демократами й республіканцями в Конгресі. У Білому домі назвали цю зустріч «дуже важливою», оскільки законодавці почули напряму від Президента те, як Україна досягає поставлених цілей, і що для цього потрібно. Як ви оцінюєте результати цих переговорів?

- Візит був надзвичайно важливим, і, я вважаю, дуже успішним. Він розпочався ще в Нью-Йорку, і частина зустрічей у рамках 78-ї сесії Генасамблеї була присвячена не лише питанням ООН, а й широкому порядку денному. Там відбулися також двосторонні зустрічі, важливі для українсько-американських відносин.

У Вашингтоні Президент провів лише один день, але те, що вдалося помістити в цей день, можна порівняти з програмою повноцінного кількаденного візиту. Безумовно, Конгрес і Білий дім – це обов’язкові елементи. І якщо в грудні ми обрали виступ Президента в Конгресі, який досі всі згадують та обговорюють, то зараз було вкрай важливо поговорити відверто за зачиненими дверима з лідерами і членами обох партій і палат. Сполучені Штати, як ви знаєте, увійшли в активну фазу передвиборчого процесу, і це, безумовно, впливає на багато речей.

Зустрічі в Конгресі розпочалися з детальної дискусії зі спікером Кевіном Маккарті та лідерами обох партій у Палаті представників, під час якої було обговорено багато питань – від того, де ми знаходимося зараз, чому нам важливо перемогти, до конкретних потреб України. Потім відбулася велика зустріч, яку організували партійні лідери Сенату Чак Шумер і Мітч Макконнелл, на якій були також присутні більше половини законодавців зі складу Сенату. Це також був відвертий діалог, у якому вдалося обговорити великий перелік питань. Для нас «біблія» відносин зі Сполученими Штатами – це потужна двопартійна підтримка, тож зараз ми поглиблюємо відносини з обома партіями. Тому зустрічі в Конгресі й загалом наша робота були спрямовані саме на це.

Переговори в Білому домі пройшли, як завжди, дуже позитивно. Вкрай важливо було зустрітися саме в цей час як у форматі «tete-a-tete», так і в розширеному складі. Розмови вийшли довшими по часу, аніж ми планували. Особисті зустрічі корисні, бо не все можна обговорити телефоном чи через відео-зв’язок, хоча це наш Президент також робить регулярно. Саме особиста зустріч дала змогу скоординувати всі дії.

Президенти обговорили допомогу Україні, розвиток ситуації на полі бою – не тільки спроможності, які нам потрібні й де їх знайти, а також, що напевно найважливіше, було досягнуто історичне рішення про спільне виробництво зброї. І це не просто «колись» чи «потенційно», а президенти обговорили й досягли домовленостей, над виконанням яких зараз працюють команди обох країн. Це новий формат співпраці щодо оборонного виробництва в Україні.

- Чи можете хоча би приблизно окреслити напрями такого спільного виробництва? Зрозуміло, що конкретні проєкти й деталі – це конфіденційна інформація з огляду на війну. Але якими є загальні напрями?

- Це стосується всіх оборонних технологій, включно з протиповітряною обороною. Сьогодні ми отримуємо багато спроможностей зі Сполучених Штатів, які виробляються американськими компаніями – від артилерії до різноманітної техніки, транспортних засобів, інших типів зброї і систем ППО. Тому все, що ми зможемо з компаніями напрацювати для виробництва в Україні, буде підтримано на рівні двох держав, і зараз розвивається саме як спільна програма. Такі ініціативи вже було обговорено на Форумі оборонних технологій і Президент оголосив про створення Альянсу оборонних індустрій, а також практично з наступного дня після зустрічі лідерів наш міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишин проводить зустрічі з виробниками, які зацікавлені у спільному виробництві.

F-16 ДЛЯ УКРАЇНИ: ЧИ ВСЕ ЙДЕ ЗА ПЛАНОМ?

- Кілька днів тому Пентагон офіційно підтвердив запуск процесу з підготовки українських пілотів на F-16, зокрема, початок етапу мовної підготовки. Чи можемо ми сказати, що все відбувається за планом у цьому питанні? І чи залежить цей план від нового пакету оборонної допомоги, який має затвердити Конгрес?

- Все відбувається за планом, однак, як ви знаєте, ми завжди хочемо зробити якнайшвидше. Тому щодо мовної підготовки, ми дуже раді, що вона розпочалася. Водночас ми хочемо, щоби більше українських пілотів готувалося саме тут, у Сполучених Штатах.

Ми активно працюємо з Пентагоном і нашими іншими партнерами – не тільки зі Сполученими Штатами – щодо передачі платформ F-16. Підготовка, безумовно, це важливий етап, але ми також зберігаємо фокус на отриманні самих літаків. Як ви знаєте, три країни оголосили про готовність це робити. Дозволи, які мають бути надані, – це певний процес, тож ми залучені до нього. Ну і, звісно, повноцінне розгортання таких спроможностей в Україні – це також додаткова інфраструктура, яку треба розгорнути разом із нашими партнерами.

Безумовно, для цього потрібні додаткові пакети допомоги, тож ми продовжуємо працювати з Конгресом і переконувати двопартійну більшість у тому, що ми разом маємо виграти в цій війні. А для цього нам потрібна оборонна допомога, пряма бюджетна підтримка для України, а також санкції та ізоляція для Росії.

ЗМІНА КОМАНДУВАЧІВ У США: ЩО ОЧІКУВАТИ УКРАЇНІ

- Генерал Марк Міллі офіційно завершив свій термін на посаді голови Об’єднаного комітету начальників штабів США, передавши естафету генералу Чарльзу Брауну. Ви були особисто присутні на церемонії з цього приводу, після якої написали, що очікуєте не менш ефективної взаємодії й надалі. Чи знайомі ви особисто з генералом Брауном, і, на ваш погляд, чи готовий він далі активно лобіювати потужну військову допомогу Україні?

- Звісно, ми знайомі з Сі-Кью (CQ, скорочено від Charles Quinton – ред.) Брауном, ми працювали з ним, коли він був командувачем Повітряних сил США. Він надзвичайно добре поінформований про ситуацію в Україні. І те, що головою Об’єднаного комітету начальників штабів став саме представник Повітряних сил, має певний символізм у рік, коли ми домовилися зі Сполученими Штатами про розгортання F-16 в Україні.

Ми дуже вдячні Марку Міллі за активну підтримку. Ми мали змогу з ним поговорити про це (під час церемонії – ред.) разом з нашим військовим аташе генералом Борисом Кременецьким. І також поспілкувалися із Сі-Кью Брауном, і впевнені, що активна робота, яку він проводив на попередній посаді, буде лише посилена у його новій ролі.

Для нас також дуже важливо, що командувачі в Сполучених Штатах призначаються на чотирьохрічний термін. З огляду на демократичні процеси в США та виборчі цикли, активна співпраця з військовими командувачами є важливим елементом на додаток до співпраці з адміністрацією та політиками. Адже саме вони перебувають у активній взаємодії з нашими командувачами, в тому числі, по окремих напрямах. І це є запорукою не лише наближення нашої перемоги зараз, а й досягнення цілей майбутнього – членства в НАТО та розгортання спроможностей «натовського» класу.

Ми налагодили співпрацю з Корпусом морської піхоти США, що очолює генерал Ерік Смітт, з яким ми активно працювали впродовж останніх років, коли він обіймав посаду заступника. Так само відбувається взаємодія на рівні Сухопутних сил, Військово-морських сил, розвідувальної спільноти. Ми активно працюємо з абсолютно всіма родами військ тут, у Сполучених Штатах. Немає тижня, щоби ми не проводили зустрічі з ними. Втім, більша частина цієї роботи відбувається «за кадром», і ми дуже мало публічно повідомляємо про ці зустрічі, хоча це дуже важливий елемент роботи.

- Ви сказали, що спілкувалися з генералом Міллі під час церемонії. Можливо, він щось сказав про Україну на завершенні своєї кар’єри?

- Так, спілкувалися вже після самої церемонії. Треба розуміти, що ця людина присвятила все своє життя Збройним силам, захисту Сполучених Штатів. До цього він публічно казав, що очікує того моменту, коли після виходу на пенсію у нього зрештою з’явиться час, щоби провести його з родиною й онуками, і це дуже важлива історія для нього. Але після нашої розмови я впевнена, що генерал Міллі не припинить стежити за картами України, які він постійно має при собі, і в той чи інший спосіб допомагатиме далі.

ПРИЗНАЧЕННЯ ПРІЦКЕР Є ГАРНИМ СИГНАЛОМ ДЛЯ УКРАЇНИ

- Президент Байден кілька тижнів тому ввів нову посаду спецпредставника США з питань економічного відновлення України та призначив на неї Пенні Пріцкер – успішну бізнесвумен, ексміністра торгівлі з українським корінням. Що має дати цей новий канал взаємодії на практиці, й що робиться вже зараз?

- Ми вітаємо це призначення. Ще з 2022 року ми порушували це питання у США і пропонували призначити спеціального координатора з питань відновлення. Ще більше ми раді, що на цю посаду призначена саме пані Пріцкер. Вона є надзвичайним професіоналом, має серйозні лідерські якості, проявила себе виключно позитивно на чолі Міністерства торгівлі свого часу. Водночас вона має в серці велику любов до України і бажання дійсно допомогти країні, з якої походить її родина.

Це призначення є сигналом, що наш стратегічний друг, Америка, залишатиметься з нами не тільки до перемоги, а й буде надійним партнером у подальшому відновленні. Це також свідчить, що адміністрація Сполучених Штатів уже зараз робить кроки, щоби краще скоординувати зусилля з відбудови.

У нашій двосторонній взаємодії ми маємо три основних пріоритети, над якими працювали як до початку фази повномасштабного вторгнення, так і пізніше. Це зброя – пріоритет номер один; це допомога Україні, пряма бюджетна допомога – пріоритет номер два; і це санкції, ізоляція, обмеження для Росії. Але коли Росія почала вчиняти масштабну кількість воєнних злочинів, планомірно знищувати нашу енергетичну інфраструктуру, руйнувати цілі міста, стало зрозуміло, що «швидке» відновлення потрібно вже зараз. І в бюджеті Сполучених Штатів почали з’являтися енергетична допомога, допомога на відновлення, допомога бізнесу, агропрограми. На цьому напрямі ми працюємо з величезною кількістю людей з Міністерства енергетики, Мінторгівлі, Мінфіну, USAID, інших структур. Тож у певний момент стало зрозуміло, що підготовка до відбудови вимагає координації всіх зусиль на більш стратегічному рівні.

Крім того, почала працювати мультидонорська платформа, до складу якої входять усі країни G7, міжнародні фінансові інституції. Вона має чотирьох співголовуючих – від України, США, ЄС і країни, яка головує в G7. Кожну країну на зустрічах має представляти певна людина. Раніше цю роль виконував заступник радника Білого дому з питань нацбезпеки Майк Пайл, але тепер Сполучені Штати на платформі представлятиме саме Пенні Пріцкер.

Тож це призначення посилить як координацію всередині американської адміністрації, так і координацію США з Україною й партнерами. Тому це – дуже позитивний крок.

- Ми знаємо, що Пенні Пріцкер уже провела певні зустрічі, зокрема вона познайомилася особисто з Президентом України під час його візиту до США…

- У перший же день, коли стало відомо про призначення Пенні Пріцкер, я сказала, що цей офіс буде дуже активно працювати. Пані Пріцкер одразу відвідала наше Посольство, де ми обговорили багато питань, вона була присутня на зустрічі президентів у Білому домі, напередодні в ООН мала спілкування з Президентом Зеленським, уже встигла з’їздити в Брюссель, взяла участь у останньому засіданні платформи. І за цей час – трохи більше двох тижнів після її призначення – вона провела величезну кількість зустрічей із представниками американського бізнесу, які працюють в Україні. Крім того, у рамках ООН ми провели «круглий стіл» з бізнесом за участі держсекретаря Блінкена, пані Пріцкер і Олександра Камишина. Там ми обговорили конкретні кроки, які потрібні бізнесу від урядів, щоб інвестувати в Україну і розвиватися в Україні вже зараз.

В УКРАЇНІ МОЖНА І ТРЕБА РОБИТИ БІЗНЕС

- Власне, про бізнес. На зустрічах у Нью-Йорку Президент України зустрічався із впливовими американськими бізнесменами, де йшлося про можливості вливань у відбудову України та інвестиційні проєкти. Наскільки ділові кола США зараз готові сприяти цим зусиллям? І як це пов’язано з очікуваннями щодо реформ в Україні з їхнього боку?

Хочемо створити країну, яка дійсно буде більш інноваційною, прогресивною з точки зору і технологій, і ведення бізнесу

- Попри жахливу трагедію, яку ми зараз переживаємо, Україна своєю боротьбою, життєстійкістю, а також відданістю незалежності, свободі й демократії та готовністю ефективно боротися за це надихає весь світ. Якщо десять років тому потрібно було розповідати, що таке Україна, три роки тому, чому Україна – не Росія, чому ми не брати і не розмовляємо однією мовою, то зараз уже нікого не треба переконувати, що Україна – це унікальна країна, надзвичайно важлива для регіону й поза його межами. Інтерес дуже великий.

Зараз настав момент, коли нам треба зробити все для того, аби не лише наблизити перемогу, а й сформувати пул компаній, які готові робити конкретні практичні кроки. Тому Президент і приділяє таку велику увагу і Форуму оборонних індустрій та створенню Альянсу, і зустрічам із тими, хто приймає рішення у великих стратегічних компаніях. Тож, крім зустрічі в Нью-Йорку, багато представників бізнесу були присутні у Вашингтоні під час виступу президента в Національному архіві США. По-перше, на таких зустрічах топ СЕО чують напряму від Президента як від Верховного головнокомандувача про те, що нам потрібно для перемоги, і який наш план. По-друге, про те, що ми відбудуємо Україну кращу, аніж вона була до цього. Ми хочемо створити країну, яка дійсно буде більш інноваційною, прогресивною з точки зору і технологій, і ведення бізнесу. По-третє, про реформи, які продовжуються попри повномасштабну війну.

Ми не тільки боремося проти «вселенського зла» – агресивної автократичної Росії, а й надалі трансформуємо Україну і встановлюємо рівні правила гри

Україна провела величезну кількість реформ з 2015 по 2022 роки – ми, фактично, перезапустили цілі сектори, створили деякі інституції з нуля, серйозно зменшили поле для корупції, якою Україна була відома до 2013 року. Але навіть зараз, під час війни, велика кількість реформ продовжує провадитися в країні. Нам дуже важливо розповідати, що ми не тільки боремося проти «вселенського зла» – агресивної автократичної Росії, яка напала на нас, але й надалі трансформуємо Україну і встановлюємо рівні правила гри. І це важлива для бізнесу інформація.

Таке інформування, зацікавлення, переконання бізнесу приїхати – все це має позитивний вплив. Тому понад 250 компаній взяли участь у Форумі оборонних індустрій, а також ще більше компаній, які працюють у сфері агросектору, технологій, інновацій, приїжджають до нас на постійній основі впродовж цих 18 місяців. І важливо, щоби вони поверталися додому з переконанням, що в Україні можна і треба робити бізнес зараз, і це дійсно надихає. Тому ми продовжимо займатися всіма нашими пріоритетами для того, щоб Україна перемогла у війні, і потім ще раз перемогла в мирі.

Ярослав Довгопол, Вашингтон
(фото – Посольство України в США)

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-