Заарештовані у Британії болгарські шпигуни працювали на агента російської спецслужби – ЗМІ

Заарештовані у Британії болгарські шпигуни працювали на агента російської спецслужби – ЗМІ

Укрінформ
П’ятеро заарештованих у Великій Британії болгарських шпигунів працювали на Яна Марсалека, пов'язаного з російськими спецслужбами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Insider.

За версією слідства, ватажок болгарської банди шпигунів у Британії Орлін Русєв був найнятий саме Яном Марсалеком — шахраєм, який колись працював операційним директором німецької платіжної компанії Wirecard.

У 2020 році The Insider, Bellingcat і Der Spiegel встановили, що Марсалек втік до Росії 19 червня, наступного дня після того, як аудитори виявили зникнення понад $1,5 млрд на балансі Wirecard. Подальші розслідування встановили тісний зв'язок Марсалека з російськими спецслужбами: він співпрацював із ГРУ з 2015 року, серед іншого допомагаючи російській розвідці створювати ПВК в африканських країнах, добувати інформацію через підкуплених австрійських силовиків, виконував інші делікатні доручення.

Зазначається, що Марсалек почав працювати з Русєвим ще з 2014 року. Будучи фахівцем у галузі цифрового стеження, Русєв забезпечив його пристроями із шифрованим зв'язком, а також найняв у свою команду щонайменше ще чотирьох громадян Болгарії, навчив їх використанню шпигунського обладнання та шифрованого зв'язку, щоб застосовувати це під час стеження.

Читайте також: Російських шпигунів у Штатах все ще забагато - глава ФБР

Яку саме інформацію болгари збирали для Марсалека, слідство ще не повідомило.

Як повідомляв Укрінформ, у Британії п'ятьох громадян Болгарії підозрюють у шпигунстві на користь РФ. Серед них - троє чоловіків і дві жінки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-