У парламенті Іспанії дозволили використання кількох мов нацменшин

У парламенті Іспанії дозволили використання кількох мов нацменшин

Укрінформ
Парламент Іспанії у вівторок дозволив використання трьох мов національних меншин після того, як прем'єр-міністр Педро Санчес пішов на поступки каталонським сепаратистам.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

Як зазначається, законодавцям Іспанії уперше дозволили звертатися до національного парламенту баскською, каталонською та галісійською мовами. Цей факт змусив ультраправих депутатів залишити засідання.

Читайте також: Іспанія надасть Україні новий пакет військової та гуманітарної допомоги

За це рішення проголосували 176 депутатів, тоді як 169 виступили проти, ще двоє утрималися.

"Це історичний день... Нарешті права носіїв каталонської мови поважають", – заявила депутат від каталонської сепаратистської партії Junts per Catalunya Міріам Ногерас.

Член Соціалістичної партії Санчеса (PSOE) спочатку виступив у парламенті галісійською мовою, але його промову перервала лідерка парламентської групи ультраправої партії Vox Марія Хосе Мілья, яка виступила проти використання цієї мови в іспанському парламенті.

Читайте також: Іспанія збільшила закупівлю російського газу

Спікер зробив Мільї зауваження, після чого усі 33 депутати від партії Vox залишили залу на знак протесту, залишивши свої навушники для перекладу на стільці прем'єра, який зараз перебуває на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

Партія Vox виступає проти існуючої в Іспанії системи децентралізації регіональних повноважень та закликає до проведення національного референдуму, який би заборонив сепаратистські партії.

Читайте також: Іспанія відправила в Україну чотири танки Leopard та десять бронеавтомобілів

Як повідомлялося, правоцентристська Народна партія Іспанії (PP) перемогла на позачергових парламентських виборах 23 липня, проте їй не вдалося отримати парламентської більшості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-