Карел Бургер Дірвен, Перший почесний консул України в Нідерландах, радник ЄБРР
Нідерланди надають Україні винищувачі через збиття МН17
21.08.2023 15:30

Нідерланди є однією з найактивніших країн, які допомагають Україні фінансово та у військовій сфері, зокрема першими планують надати винищувачі F16. Також Нідерланди відіграють важливу роль у встановленні справедливості – саме Міжнародний кримінальний суд (МКС), що базується в Нідерландах, видав ордер на арешт президента Росії Путіна. Перший почесний консул України в Нідерландах, радник ЄБРР Карел Бургер Дірвен пояснив, чому Нідерланди є лідером у підтримці України, якими є напрями цієї допомоги, а також розповів про проєкти ЄБРР в Україні.

ПРО ПЕРШУ ЕСКАДРИЛЬЮ ВИНИЩУВАЧІВ F-16

- Президент Володимир Зеленський повідомив про постачання Нідерландами винищувачів F-16. Прокоментуйте, будь ласка.

- Україна має отримати контроль над своїм повітряним простором, і я радий, що Нідерланди роблять конкретні кроки з постачання винищувачів F-16. Кілька років тому Нідерланди вирішили модернізувати свої винищувачі на F-35, тож F-16 стали доступними. То чому б не передати їх Україні?

Звісно, справа не лише в літаках; потрібне технічне обслуговування та навчання для пілотів. Нідерланди збираються надати Україні F-16 якнайшвидше. Якби Україна отримала ці літаки в перші три-чотири місяці повномасштабної війни, то війну було б уже закінчено.

- Чому Нідерланди так багато допомагають Україні?

Існує ментальний зв'язок між Нідерландами та війною проти України, це вилилося у потужну підтримку та ініціативу Нідерландів надати літаки F-16

- Інші європейські країни також допомагають Україні. Причина, чому Нідерланди беруть у цьому участь, полягає в тому, що це війна – не лише проти України, а й проти всієї Європи. Україна повинна не тільки захистити себе належним чином, але й вигнати агресора зі своєї території.

Війна стала дуже відчутною для Нідерландів після збиття літака MH17, де загинуло 196 голландців. Існує ментальний зв'язок між Нідерландами та війною проти України, це вилилося у потужну підтримку та ініціативу Нідерландів надати літаки F-16.

- Які останні новини щодо трибуналу у справі MH17? Що ви думаєте про ув'язнення терориста Ігоря Гіркіна в Росії?

- Очевидно, що ракета, якою керували російські військові або підконтрольний Росії командний підрозділ, збила MH17. Відповідальність за цей злочин несуть російські військові та російське керівництво.

Насправді терорист Гіркін перебуває в російській в'язниці за щось зовсім інше. Думаю, це багато говорить нам про російське керівництво – вони роблять те, що хочуть. Я хотів би, щоб він сидів у в'язниці за його дії щодо MH17.

ПРО ФІНАНСОВУ ДОПОМОГУ

- Розкажіть, будь ласка, про обсяги допомоги Нідерландів під час повномасштабної війни? Які проєкти вже вдалося реалізувати?

На цей рік Нідерланди виділили Україні 2,5 мільярда євро

- Від початку повномасштабної війни з боку Росії Нідерланди надали Україні значну фінансову допомогу. Зокрема, на цей рік Нідерланди виділили Україні 2,5 мільярда євро, з них 83 мільйони заплановано на реконструкцію та охорону здоров'я, 58 мільйонів – на ремонт інфраструктури, житла та об'єктів питного водопостачання, 25 мільйонів – на мобільні медичні клініки, 10 мільйонів – на відновлення після руйнування Каховської дамби та на багато інших цілей.

- Ви також працюєте радником ЄБРР, чи активні ЄБРР в Україні?

У 2022-2023 роках ЄБРР резервував для України 3 мільярди євро на підтримку економіки. Минулого року банком проінвестовано 1,7 мільярда євро

- Зазвичай ЄБРР дуже активний у фінансуванні інвестицій в Україні. Зараз, під час війни, діяльність банку більше зосереджена на підтримці України. Я дуже тісно співпрацюю з керівництвом ЄБРР, і ми думаємо про те, як допомогти Україні в економічному плані, щоб економіка була стабільною. Українська економіка повинна продовжувати працювати попри війну, це дуже важливо.

Звичайно, буде післявоєнний період, коли важливо забезпечити та підтримати прихід нових інвестицій в Україну. У 2022-2023 роках ЄБРР резервував для України 3 мільярди євро на підтримку економіки. Минулого року банком проінвестовано 1,7 мільярда євро.

Основний фокус – це: ремонт інфраструктури, енергетична безпека – фінансова підтримка Нафтогазу та Укренерго. Також сільське господарство та продовольча безпека. ЄБРР надає короткострокову підтримку ліквідності для клієнтів агробізнесу, підтримує інструменти торгового фінансування для товарів першої необхідності та стратегічного експорту.

Що стосується критичної інфраструктури, то ЄБРР підтримує АТ Укрзалізниця. Крім того, Україна має фармацевтичну промисловість, необхідно підтримувати її роботу, щоб українські лікарі мали доступ до ліків та обладнання.

Також ЄБРР підтримує малі та середні підприємства, і планує більше проєктів у цьому напрямку. Адже в кожній економіці малі та середні підприємства є найбільшими роботодавцями країни. ЄБРР допомагає переміщувати підприємства, наприклад, зі сходу України в західні регіони.

Банк підтримує національний уряд та промисловість, надаючи фінансову допомогу державним компаніям, які мають ключове значення для України. Крім того, ЄБРР надає консультаційні послуги та технічну допомогу з реформування національних компаній до вимог ЄС щодо належного врядування.

На місцевому рівні ЄБРР фінансує муніципальну інфраструктуру. Банк надає екстрене фінансування ліквідності муніципалітетам, які відчувають брак бюджетних коштів, для ремонту пошкодженої інфраструктури: водопостачання, каналізації та електропостачання.

- Ви нещодавно відвідали Україну. Які у вас враження?

- Так, я був в Україні місяць тому, і зустрічався з представниками бізнесу, які хочуть вижити й вірять у майбутнє своєї справи. Вони впевнені у перемозі України. Ось чому військова підтримка і постачання F-16 є критично важливою, щоб показати – Україна здобуде перемогу.

Україна буде сильнішою після війни, ніж вона була до початку цієї війни. Це шанс довести, що Україна є інноваційною та сучасною державою, яка сповідує європейські цінності. Фінансові установи, такі як ЄБРР, відіграватимуть у цьому важливу роль. Це вже є мотивувальним стимулом, а не чистою економікою.

ПРО ВАЖЛИВІ ПРОДОВОЛЬЧІ ПИТАННЯ І НЕ ТІЛЬКИ

- Нідерланди є великим імпортером зерна. Що ви думаєте про останні польсько-українські суперечки щодо обмеження імпорту?

- Це політична ситуація довкола торгівлі зерном. З одного боку, я можу зрозуміти Польщу, яка хоче захистити своїх фермерів, але світ треба годувати – це дилема. Нідерланди разом з іншими країнами ЄС беруть участь у дискусії, й певен, що рішення буде знайдено. Я думаю, що Україна отримає більшу фінансову підтримку або польські фермери отримають компенсацію.

- Яка роль Нідерландів у майбутньому відновленні України?

У Нідерландах було створено реєстр руйнувань, де відстежуються всі руйнування та збитки, спричинені Україні Росією

- Нідерланди обрали Херсонську область для допомоги у відновленні, але зараз там тривають важкі бойові дії. Основна увага Нідерландів зосереджена на критичній інфраструктурі, охороні здоров'я, сільському господарстві/продовольчій безпеці та управлінні водними ресурсами: питною водою й каналізацією. Для цього голландський уряд призначив спеціального посланника, який також підтримує тісний контакт з посольством України в Гаазі. Відносини між урядом Нідерландів та українським посольством є чудовими.

У травні цього року в Нідерландах було створено реєстр руйнувань, де відстежуються всі руйнування та збитки, спричинені Україні Росією. Недарма Нідерланди вважаються країною справедливості.

Я думаю, що повернення віри в справедливість і в правосуддя також є частиною відновлення і зцілення України після шкоди й руйнувань, завданих Росією.

- Чи побачимо ми Путіна на лаві підсудних у цьому процесі?

Нідерланди також сприяють відновленню України через свою роль у міжнародному правосудді

- Коли в Нідерландах було створено Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії, багато хто думав, що Ратко Младич ніколи не постане перед судом у Гаазі. Минуло шістнадцять років з моменту пред'явлення йому обвинувачення в 1995 році до його арешту у 2011 році, який привів його до Гааги. (Ратко Младич був засуджений до довічного ув'язнення після того, як трибунал ООН у Гаазі визнав його винним у геноциді. – Ред.) Якщо Путін проживе достатньо довго, ми побачимо його в Гаазі.

Путін не поїхав до Південної Африки через ордер на арешт. І цей ордер нікуди не зникне, тому що злочин було скоєно. Ордер може бути скасовано лише тоді, коли Путін з'явиться в суді, де буде здійснюватися правосуддя. Тут Нідерланди також сприяють відновленню України через свою роль у міжнародному правосудді.

Олександра Клітіна, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-