У Швейцарії третина російських дипломатів можуть бути шпигунами – спецслужба

У Швейцарії третина російських дипломатів можуть бути шпигунами – спецслужба

Укрінформ
З 220 акредитованих працівників російських дипломатичних та консульських установ у швейцарських містах Женева та Берн, щонайменше одна третина належить до спецслужб РФ.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у щорічному звіті про державну безпеку, яку опублікували швейцарські спецслужби.

«З акредитованих близько 220 працівників в російських дипломатичних та консульських установах в Женеві та Берні, в якості дипломатичного або технічно/адміністративного персоналу, дуже ймовірно, що, як і раніше, щонайменше одна третина працює на російські спецслужби», - йдеться у звіті.

В Європі Швейцарія одна з держав з найбільшою присутністю офіцерів російської розвідки під дипломатичним прикриттям, частково завдяки її ролі приймаючої сторони для багатьох міжнародних організацій.

Читайте також: ООН та Швейцарія розпочали програму відновлення українських земель, постраждалих від війни

Як зазначається, КНР також має десятки офіцерів розвідки, які працюють під дипломатичним чи консульським прикриттям у Швейцарії. Однак їх набагато менше, ніж у РФ, оскільки китайський персонал в основному працює під прикриттям науковців, журналістів чи бізнесменів.

Саме тому загроза для Швейцарії з боку російського та китайського шпигунства залишається високою.

За даними звіту, війна Москви проти України ускладнила діяльність шпигунів в країнах Європи через санкції та візові обмеження, а також видворення великої кількості російських дипломатів-шпигунів.

Читайте також: Хакери з РФ атакують поштові скриньки користувачів Ukr.net

Значну роль зіграло скасування прямих регулярних рейсів між РФ та країнами Європи та те, що Шенгенська зона скасувала безвізовий режим для перебування до трьох місяців особам з російським громадянством.

Але зазначається, що з іншого боку, війна відкрила можливості для російської розвідки надсилати до Європи більше працівників як «біженців».

«Ймовірно, велика кількість біженців є співробітниками розвідувальних служб та можуть подорожувати непоміченими та бути прийнятими на тимчасовій основі», — припускають у звіті.

Читайте також: США тримали у таємниці розвіддані про плани Пригожина від більшості союзників - CNN

Як повідомлялося, за даними розслідувачів, Росія відродила на Кубі центр радіоелектронної розвідки «Лурдес», офіційно закритого у 2001 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-