Глава рпц кіріл позбавив сану протодиякона Кураєва, який критикує війну

Глава рпц кіріл позбавив сану протодиякона Кураєва, який критикує війну

Укрінформ
Предстоятель рпц патріарх кіріл позбавив сану протодиякона Андрія Кураєва, який виступає з критикою керівництва рпц, російської влади та агресивної війни проти України.

Як повідомляє Укрінформ, фото указу патріарха про позбавлення сану опублікував сам Кураєв в ТГ-каналі.

У документі йдеться, що за більш як два роки, що минули з моменту заборони у служінні Кураєву, він не змінив своєї позиції і продовжує "антицерковну діяльність", через що прийнято рішення позбавити його сану.

«Право співслужіння з нинішнім патріархом Кірілом, тобто з таким, яким він себе зробив, це сумнівна честь. Домагатися її не вважав і не вважаю за потрібне» - прокоментував рішення Кураєв. Він не виключив, що подасть скаргу вселенському патріарху Варфоломію.

У грудні 2020 року Єпархіальний церковний суд рпц позбавив сану протодиякона Андрія Кураєва. Патріарх кіріл, однак, наклав мораторій на це рішення, давши Кураєву час на "переосмислення позиції". При цьому з квітня того ж року Кураєву було тимчасово заборонено у служінні патріархом кірілом. Приводом стали його різкі слова про одного з померлих священиків.

Читайте також: Чехія запровадила санкції проти глави рпц кіріла

Андрій Кураєв – один із найвідоміших місіонерів рпц. Він був референтом патріарха Алексія II та одним із найближчих сподвижників митрополита Кирила (Гундяєва) перед обранням того предстоятелем рпц у 2009 році.

Відтоді й особливо в останні роки Андрій Кураєв активно критикував церковні структури та особисто патріарха, звинувачуючи церкву у віддаленні від парафіян, бюрократичності та ретроградності. Нині Кураєв живе за кордоном. Він виступає проти війни в Україні та позиції керівництва рпц щодо війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-