Азербайджан заблокував шлях, що сполучає Вірменію та Нагірний Карабах

Азербайджан заблокував шлях, що сполучає Вірменію та Нагірний Карабах

Укрінформ
Азербайджан закрив про'їзд Лачинським коридором, що з'єднує Вірменію та Нагірний Карабах, розпочавши встановлення там власного КПП.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє OC Media

У неділю азербайджанські прикордонники заблокували проїзд мостом Хакарі поблизу вірменського кордону.

Влада Азербайджану заявила, що цей крок був спрямований на те, щоб запобігти перекиданню зброї та солдатів з Вірменії до Нагірного Карабаху. У заяві в понеділок міністерство закордонних справ Азербайджану заявило про «систематичне та широкомасштабне зловживання» коридором. Вони заявили, що «механізм контролю» буде реалізований у «взаємодії з російськими миротворчими силами».

Азербайджан постійно звинувачує Вірменію та російську миротворчу місію у передачі зброї та військового персоналу до Нагірного Карабаху, обидві сторони це заперечують.

Натомість Вірменія звинуватила Азербайджан у використанні закриття проїзду для «зриву» мирних переговорів між двома країнами. У недільній заяві міністерство закордонних справ закликало ООН «вжити ефективних кроків» для виконання рішення Міжнародного суду ООН, яке вимагає відновлення коридору.

Нагадаємо: за радянських часів Нагірний Карабах входив до Азербайджанської РСР, хоч і був регіоном з вірменською етнічною більшістю.

У Баку заявляють, що вірменські сили впродовж останніх днів активізували постачання зброї на контрольовану етнічними вірменами частину території Карабаху в обхід так званого Лачинського коридору.

У свою чергу вірменська влада Нагірного Карабаху заявляє, що гірська дорога не використовувалася для перевезення зброї, а лише «для організації цивільного та невідкладного сполучення між Степанакертом (азербайджанська назва Ханкенді) та чотирма громадами Шушинського району».

Читайте також: На кордоні Азербайджану та Вірменії сталася перестрілка

Близько трьох десятиліть Азербайджан не контролював приблизно 20% своєї міжнародно визнаної території. Ішлося не лише про колишню автономію, яка за радянських часів називалася Нагірно-Карабаською автономною областю, але й про прилеглі до неї райони Азербайджану.

Впродовж останніх років Азербайджан відвоював значну частину території, включно із частиною власне Карабаху, зокрема, містом Шуша.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-