Александер Шалленберг, міністр закордонних справ Австрії
росія не повинна виграти цю війну
19.04.2023 18:16

Федеральний уряд та населення Австрії, безперечно, надали велику підтримку Україні й її народу, які зіткнулися з повномасштабною загарбницькою війною з боку агресивного сусіда. Ця допомога стосується фінансово-гуманітарної сфери та підтримки санкційної політики ЄС, але не ключового наразі для українців напрямку – збройної підтримки, яка допомагає зупинити агресора і, зрештою, вигнати окупаційні війська з країни.

Причиною цього є закріплений у конституції нейтралітет республіки, який, щоправда, "інколи заходить так далеко, що ставиться знак рівності між агресором і захисником". Але є також інша можлива причина – донедавна хороші відносини з росією, передусім в економічній сфері, на заваді яким не стала навіть гібридна агресія рф проти України у 2014 році.

Проблему із намаганням окремих  австрійських політиків – насамперед, ультраправої Партії свободи, але також і частини соціал-демократів – поставити "знак рівності між агресором і захисником", прикриваючись ширмою нейтралітету, засвідчила й ситуація довкола відеопромови Президента України наприкінці березня у Національній раді Австрії. Тоді "свободівці" демонстративно залишили залу під час виступу Володимира Зеленського, оскільки його виступ в австрійському парламенті, як... "представника воюючої сторони", нібито є порушенням нейтрального статусу країни. Також у рамках прихованого бойкоту були відсутні на своїх кріслах і більше половини депутатів Соціал-демократичної партії Австрії –  у когось зуб заболів, а комусь треба було привітати друга з днем народження тощо.

Федеральний міністр Австрії з європейських та міжнародних справ Александер Шалленберг, який представляє Австрійську народну партію, був присутній під час тієї промови українського лідера, як і ряд інших міністрів з урядової коаліції з "Зеленими", а також федеральний президент Александер Ван дер Беллен. В інтерв’ю Укрінформу глава МЗС Австрії запевнив, що виступ Глави Української держави у Національній раді "жодним чином не був порушенням нейтралітету", а стверджувати інакше "було б явно неправильною інтерпретацією австрійського нейтралітету". Він наголосив, що Австрія є нейтральною виключно у військовому плані й що її нейтралітет жодним чином не стоїть на заваді солідарності з Україною.

В інтерв’ю агентству Шалленберг прокоментував відносини з росією та продовження діяльності австрійської банківської групи RBI в росії і триваючу залежність від російського газу, запевнив у продовженні підтримки України,  у т.ч. в сфері розмінування, а також висловився на підтримку ордера МКС на арешт путіна та наголосив на тому, що росія не повинна перемогти у своїй загарбницькій війні проти України, закликавши очільника кремля вивести війська з України.

"НЕЙТРАЛІТЕТ ЖОДНИМ ЧИНОМ НЕ СТОЇТЬ НА ЗАВАДІ НАШІЙ СОЛІДАРНОСТІ"

- Австрія була однією з останніх країн ЄС, де 30 березня відбулася промова Глави Української держави в парламенті. Щоправда, не всі парламентські партії були за цей виступ Президента Зеленського – Австрійська партія свободи (FPÖ) демонстративно залишила залу під час його відеозвернення, а половина депутатів Соціал-демократичної партії Австрії (SPÖ) проігнорували промову. Ви були в цей час у залі, як це виглядало зсередини? Чи виступ українського президента в Національній раді дійсно був порушенням австрійського нейтралітету?

- Я привітав той факт, що Президент Зеленський мав змогу виступити з промовою в Національній раді Австрії. Це жодним чином не було порушенням нейтралітету. Стверджувати інакше було б явно неправильною інтерпретацією австрійського нейтралітету. Адже з 1955 року Австрія є нейтральною виключно у військовому плані, але ніколи не була політично нейтральною. Для нас є немислимою нейтральність у переконаннях, якщо міжнародне право розтоптують ногами.

Ця дуже чітка лінія діє і сьогодні. Якщо держава, яка ще й до того є постійним членом Ради Безпеки ООН, вирішує переступити через основні норми Статуту ООН і міжнародного права, то Австрія, безумовно, не буде відвертати очі від цього. Ми продовжуємо рішуче і солідарно стояти на боці України. Я сприймаю виступ Президента Зеленського в Національній раді саме як знак такої необмеженої солідарності. Нейтралітет жодним чином не стоїть на заваді нашій солідарності. І тому для мене було важливо бути присутнім у парламенті та заслухати  промову Президента Зеленського.

У ВІДНОСИНАХ З росією НЕ БУДЕ ПОВЕРНЕННЯ ДО СТАТУСУ-КВО, АЛЕ Й НЕ ПОВИННО БУТИ "БАГАТОСТОРОННОСТІ А-ЛЯ FACEBOOK"

- Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав широкомасштабне вторгнення росії в Україну "початком нової ери",  і це призвело до вагомої корекції курсу німецької політики. В Австрії цей "початок нової ери", вочевидь, не настав. Свідченням цього, зокрема, є те, що в чинній Стратегії безпеки Австрії росія все ще згадується як "важливий партнер" австрійської зовнішньої політики. Чи може Австрія залишатися такою, якою вона є? Чи має Австрія переосмислити свій нейтралітет? Чи є тема вступу Австрії до НАТО для вас під табу?

- 24 лютого 2022 року стало жорстоким потрясінням, яке вирвало нас із мрій про постнаціональну та постісторичну Європу. У відносинах з росією не буде повернення до статусу-кво анте, тобто до ситуації, що існувала до початку російської агресії.

Щодо австрійського нейтралітету: було б небезпечною помилкою вважати, що нейтралітет дорівнює безпеці. Саме тому Федеральний уряд також розробить нову Стратегію безпеки Австрії. Основне питання тут полягає в тому, як Австрія разом зі своїми партнерами може найефективніше зробити внесок щодо безпеки в Європі. Також наше наявне партнерство з НАТО пропонує можливості для цього. Але вступ до НАТО не стоїть на порядку денному.

- Після нападу росії на Україну та анексії Кримського півострова у 2014 році ви часто говорили, що мир в Європі може бути лише з росією, а не проти росії.  Ви додавали, що росія, попри триваючу у той час війну на Донбасі, є важливим партнером у Європі. Чи вважаєте ви так і після 24 лютого 2022 року? Чи можете ви уявити європейську безпекову архітектуру без росії, яка веде війни?

- Для миру та безпеки потрібні сильна багатосторонність та міжнародні договори. Ми разом створили Статут ООН після Другої світової війни як основоположні правила світової спільноти. Ці правила також є основою європейської безпекової архітектури.

Ми не можемо змінити історію та географію. росія не зникне з карти. Європейська безпекова архітектура повинна й надалі враховувати цю реальність. Багатосторонність означає не лише обмін думками з партнерами-однодумцями та прислуховування до власного відлуння, але й – виходячи з чітких позицій – дискутування з державами, з якими немає однієї думки. Тому я вважаю, що такі платформи, як ОБСЄ, і надалі мають велике значення. "Багатосторонність а-ля Facebook", коли алгоритм робить так, що бачиш лише той контент, який бажаний, була б небезпечним розвитком подій і, точно не в наших інтересах.

НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД російського ГАЗУ НЕ СТАНЕТЬСЯ ЗА ОДНУ НІЧ

- Ще одним свідченням того, що "початок нової ери" в Австрії не настав, є триваюча залежність країни від російського газу. У середньому республіка купує все ще половину свого газу в росії, фінансуючи таким чином військову машину путіна мільярдними сумами. Контракт на постачання газу австрійської компанії OMV з російським "газпромом" діє до 2040 року. Концерн OMV уклав кабальний контракт, з якого неможливо вийти, попри війну та далекосяжні санкції? Чи намагатиметься Федеральний уряд розірвати цей "російський" контракт частково державної енергетичної компанії?

- З лютого минулого року ми доклали величезних зусиль, щоб значно зменшити нашу залежність від російського газу і загалом скоротити наше енергоспоживання. Ми ініціювали історичну зміну курсу в газопостачанні Австрії: вперше в своїй історії Австрія створила стратегічний газовий резерв – і цей газ, звісно, надходить не з росії. Як Федеральний уряд ми повинні були забезпечити надійність газопостачання Австрії, і ми  це зробили.

Крім того, ми диверсифікували імпорт газу: ми змогли скоротити частку російського газу з близько 80% до в середньому 51% у період з березня 2022 року по лютий 2023 року. Таким чином, нам вдалося досягти прогресу за відносно короткий час, і ми продовжуємо працювати над тим, щоб стати незалежними від російського газу. В абсолютних цифрах імпорт уже скоротився вдвічі. Це – важкий шлях, і це не станеться за одну ніч. Але наш курс чіткий.

ВИХІД "РАЙФФАЙЗЕНА" З росії НЕ ПОВИНЕН ДАТИ кремлю МІЛЬЯРДНІ АКТИВИ

- Хоча ви і вказуєте на те, що Raiffeisen Bank International є лише однією з багатьох західних компаній, які продовжують працювати в росії, тим не менше, RBI є унікальною західною компанією в рф, враховуючи системну роль, яку банк відіграє в російській економіці. За повідомленнями, від 30 до 50% переказів у євро та доларах з росії в системі SWIFT проходять через RBI. У 2022 році російська дочірня компанія RBI сплатила до російського бюджету 559 млн євро, що в 4,8 разу більше, ніж у довоєнний рік, і еквівалентно відповідає вартості близько 95 ракет "Калібр", якими росія регулярно обстрілює українські міста. На вашу думку, чи не шкодить продовження діяльності RBI міжнародному іміджу Австрії? Чи комунікуватиме австрійська влада з RBI з приводу необхідності припинення бізнесу в рф?

- Тут треба таки дивитися на факти: згідно з дослідженням університету Санкт-Ґаллена, понад 90% компаній з країн ЄС та G7 і надалі працюють у росії. Але завжди робиться вигляд, як нібито лише один австрійський банк працює  в росії. Це просто неправильно, і вказувати пальцем на окремі компанії також є чистою полемікою. Окрім того, RBI працює не лише в росії, але й також є однією з найбільших фінансових установ в Україні.

Для мене вирішальним є наступне: усі австрійські компанії повинні дотримуватися санкцій ЄС без жодних "якщо" та "але". На цьому тлі RBI, зрештою, повинен буде сам вирішити, як позиціонувати себе в майбутньому. При цьому необхідно буде відповісти на складне питання, яким чином міг би відбутися вихід у рамках правового поля без того, щоб кремль отримав від цього значні економічні вигоди. Ми ж усі одностайні в тому, що не було б розумно фактично дарувати кремлю активи на мільярди доларів.

129 МЛН ЄВРО ФІНАНСОВОЇ ТА ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ І ГОТОВНІСТЬ ДОПОМОГТИ У РОЗМІНУВАННІ

- У вересні 2022 року наші уряди підписали Рамкову угоду про економічну співпрацю у розвитку проєктів, зокрема у сфері охорони здоров’я. Її найвищими пріоритетами є будівництво й оснащення закладів охорони здоров’я. Чи є прогрес з моменту підписання угоди?

- Російські атаки на цивільну інфраструктуру в Україні, передусім на медичні заклади, є особливо жахливими. Тому особлива увага австрійської підтримки зосереджена на будівництві та відновленні медичної інфраструктури. З цією метою восени минулого року Австрія підписала рамкову угоду на суму 600 мільйонів євро щодо будівництва та модернізації трьох закладів охорони здоров’я. Наразі тривають інтенсивні переговори, і я сподіваюся, що незабаром ми перейдемо до конкретної реалізації проєктів.

- Австрія також допомагає Україні у лікуванні важкопоранених, переважно жінок і дітей. Скільки наших співвітчизників пройшли лікування у вашій країні з 24 лютого 2022 року? Є серед них також військовослужбовці чи лише цивільні?

- Австрія прийняла на лікування понад 30 важкопоранених цивільних осіб з України, передусім жінок і дітей. Але це лише один з багатьох аспектів австрійської допомоги.

Згідно з даними "Ukraine Support Tracker" Інституту світової економіки в Кілі, Австрія фактично займає перше місце за обсягом гуманітарної допомоги Україні, якщо рахувати у співвідношенні до ВВП. З початку війни ми надали понад 129 млн євро двосторонньої фінансової та гуманітарної допомоги. Федеральний уряд Австрії, а також федеральні землі, громади та населення теж роблять значний внесок у прийом та інтеграцію понад 90 тис. українських переселенців. Наразі понад 55 тис. українців усе ще живуть з нами в Австрії. Ми також були першою державою, яка організувала повітряний міст з Молдовою для переміщення вимушених переселенців з України до Австрії. Ми продовжимо цю солідарність і будемо підтримувати Україну та її народ і в майбутньому.

- За результатами зустрічі з Федеральним президентом Австрії на початку лютого Президент України висловив вдячність Австрії за гуманітарну допомогу, але водночас заявив, що Україна також була б рада отримати підтримку від Австрії у вигляді систем протидії безпілотникам та інших нелетальних засобів, а також у розмінуванні території. Чи може український народ розраховувати на таку підтримку з боку Австрії?

- Ми швидко відреагували на заклик українського уряду надати підтримку в гуманітарному розмінуванні. Австрія вже робить свій внесок у гуманітарне розмінування в Україні в рамках "Програми підтримки для України" ОБСЄ. Але ми постійно перевіряємо, як ми можемо й надалі найефективніше підтримувати Україну у сфері розмінування.

ПРИДБАННЯ ЗАХИСНОГО ОБЛАДНАННЯ, НАМЕТІВ ТА МЕДИЧНИХ ЗАСОБІВ ЧЕРЕЗ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ФОНД МИРУ

- Австрія бере участь у Європейському фонді миру, через який ЄС фінансує також постачання нелетальних озброєнь в Україну. Наскільки великим є фінансовий внесок Австрії до Фонду миру і на що він використовується?

- Через свій конституційний нейтралітет Австрія не може надавати підтримку в фінансуванні летальної зброї та боєприпасів. Натомість ми надаємо більш суттєву підтримку в цивільному та гуманітарному секторах, наприклад, для придбання захисного обладнання, наметів та медичних засобів. На цьому тлі ми погодилися на поступове солідне збільшення Європейського фонду миру. Наразі внесок Австрії до Європейського фонду миру становить майже 100 млн євро.

ОРДЕР НА АРЕШТ путіна БУВ ДУЖЕ ЧІТКИМ І ПРАВИЛЬНИМ СИГНАЛОМ

- Нещодавно Австрія приєдналася до core group зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії проти України. Як ви оцінюєте перспективи створення цього трибуналу? На вашу думку, чи опиниться путін на лаві підсудних?

- Для мене абсолютно очевидно, що воєнні злочини повинні бути повністю розслідувані. Жодна сфера цієї неймовірно жорстокої агресії росії проти України не повинна залишитися нерозслідуваною. Тому Австрія активно підтримує базовану у Відні Комісію з розслідування Ради ООН з прав людини у документуванні воєнних злочинів. Ми також входимо в число тих 43 держав, які передали ситуацію в Україні на розгляд Міжнародного кримінального суду. І ми підтримуємо Суд у його важливій роботі фінансово та шляхом наданням австрійського експерта для роботи в Офісі головного прокурора. Через місію ЄС в Україні ми сприяємо підготовці українських експертів-криміналістів, щоб вони могли збирати та оцінювати відповідні докази воєнних злочинів. Як ви знаєте, Австрія також входить до основної групи з понад 30 держав, які зараз активно працюють над створенням спеціального трибуналу щодо злочину агресії. Сподіваюся, що незабаром ми побачимо тут результати і зможемо завершити розпочате. Навіть якщо правосуддя іноді потребує багато часу, я впевнений, що воно врешті-решт восторжествує.

На цьому тлі ордер на арешт путіна за звинуваченням у викраденні понад 16 тис. дітей з України до росії був дуже чітким і правильним сигналом. Я вітаю кожен крок, який допомагає закону торжествувати. Безкарності не повинно бути. Ніхто не може стояти над законом – навіть президент.

ЗАКЛИК ДО путіна ПРИПИНИТИ ВІЙНУ ТА ВИВЕСТИ ВІЙСЬКА

- Чи вірите ви особисто, що Україна переможе у війні, яку веде проти неї росія?

- Воля українців до оборони та їхня мужність глибоко вражають і заслуговують на нашу повагу. росія явно недооцінила цю волю до опору і – враховуючи величезні масштаби міжнародної підтримки України – також повністю прорахувалася зі стратегічної точки зору.

Право сильнішого не повинно перемогти силу закону. росія не повинна виграти цю війну. Тому я знову звертаюся до відповідальної особи в москві: "Припиніть стріляти! Припиніть людиноненависницьке кровопролиття! Виведіть свої війська з України!".

Василь Короткий, Відень

Фото: Dragan Tatic та BMEIA

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-