США й Філіппіни домовилися посилити оборонний альянс для протидії Китаю

США й Філіппіни домовилися посилити оборонний альянс для протидії Китаю

Укрінформ
Сполучені Штати Америки погодилися допомогти Філіппінам модернізувати свої збройні сили та подвоїти американські зусилля для підтримки миру в Індо-Тихоокеанському регіоні у відповідь на зростання військової активності Китаю в регіоні.

Як передає Укрінформ із посиланням на Kyodo, відповідної угоди було досягнуто у Вашингтоні на зустрічі міністрів оборони та закордонних справ двох держав.

«Сьогодні ми підтвердили, що наша угода про взаємну оборону залишається основою нашої співпраці», - заявив міністр оборони США Ллойд Остін на спільній пресконференції з держсекретарем Ентоні Блінкеном та їхніми філіппінськими колегами Енріке Манало та Карліто Галвесом.

Остін сказав, що в рамках зусиль зі зміцнення альянсу вони погодилися завершити дорожню карту оборонної допомоги Сполучених Штатів для Філіппін, щоб прискорити поставку протягом наступних п’яти-десяти років сучасного обладнання і бойової техніки, включаючи радіолокаційні системи, військово-транспортні літаки та безпілотники.

За його словами, ці зобов’язання сприятимуть подальшій інтеграції «міцних двосторонніх зв’язків у багатосторонні формати безпекової співпраці, включно з Японією та Австралією».

Учасники переговорів у спільній заяві закликали Китай припинити свою «загрозливу та провокаційну діяльність» у тих частинах Південно-Китайського моря, де Філіппіни мають суверенні права, і підкреслили важливість збереження стабільності в Тайванській протоці як «незамінного елемента глобальної безпеки та процвітання».

У заяві також йдеться, що військово-морські сили США та Філіппін завершують планування спільних заходів у Південно-Китайському морі та обговорюють можливості проведення багатосторонніх маневрів із іншими країнами-однодумцями пізніше цього року.

Читайте також: Китай продовжує військові маневри поблизу Тайваню

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати й Філіппіни проводять найбільші за останні десятиріччя військові навчання, розпочаті після того, як Китай здійснив імітацію атак з повітря та моря біля узбережжя Тайваню.

Фото: Kyodo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-