ЄС відповів  на агресію росії проти України безпрецедентною єдністю - фон дер Ляєн

ЄС відповів на агресію росії проти України безпрецедентною єдністю - фон дер Ляєн

Укрінформ
У поточному році, внаслідок агресивної війни рф проти України, ЄС постав перед небувалими викликами, але відповів на них безпрецедентною рішучістю та єдністю, в тому числі – у питаннях підтримки України в її боротьбі.

Про це сьогодні в Брюсселі під час пресконференції за підсумками Європейської Ради заявила Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так вона відповіла на запитання журналістів, чи не вважає ЄС застарілим принцип консенсусу, чи не є він таким, що ускладнює прийняття рішень.

«В умовах цієї звірської війни, яку росія веде проти України, ми діяли із безпрецедентною єдністю та швидкістю. Ми застосували вже легендарні санкції, - і дев’ятий пакет був ухвалений сьогодні. Ми надали (Україні) масовану фінансову підтримку, та велику військову підтримку на двосторонньому рівні. Ми не маємо недооцінювати той факт, що 8 мільйонів біженці в з України були прийняті в Європейському Союзі. Україна отримала статус країни-кандидата. Це все – ті теми, на які ще 11 місяців тому ніхто не міг очікувати. Що ми будемо діяти із такою рішучістю, швидкістю та єдністю», - наголосила Президент Єврокомісії.

Читайте також: Європейська Рада остаточно затвердила €18 мільярдів для України на 2023 рік

Вона нагадала, що Європейський Союз - це 27 країн-членів, в яких проживають 450 мільйонів людей, і це реальна демократія.

«Так, демократія інколи буває дещо повільною, це правда. Але вона про те, щоб вислухати кожного, та сформувати більшість. Наприкінці важливо те, яким є кінцевий результат. Цього року, за усього тиску, який ми відчували, ми змогли прийняти найважливіші рішення», - наголосила фон дер Ляєн.

Читайте також: ЄС працює над збільшенням обсягів експорту електроенергії в Україну - фон дер Ляєн

Вона визнала, що Європа дійсно сплачує високу ціну в умовах російської війни, зокрема, відчуває тягар високих цін на енергію, який лягає важким тягарем на плечі європейських компаній. Але дуже багато було зроблено цього року, щоб знайти рішення для таких викликів.

«Не варто забувати, що росія перекрила 80 відсотків газу, що постачався через трубопроводи. ЄС зміг компенсувати цей обсяг. Не було жодних «блекаутів». Навпаки, ЄС зміг заповнити свої сховища, цієї зими ми почуваємося у безпеці. Ми вже маємо спільну платформу (для закупівлі газу), ми запропонували для країн-членів можливість перерозподілу надприбутків від вітрової енергії та підтримки вразливих домогосподарства та бізнесу. Це - демократія. Забирає більше часу, щоб дійти рішення, але, якщо питання серйозне, ми збираємося разом і досягаємо результату», - зауважила Президент Європейської Комісії.

Читайте також: ЄС з початку війни виділив Україні €7,2 мільярда макрофінансової допомоги - Шмигаль

Як вже повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулося засідання Європейської Ради, під час якої лідери країн ЄС обговорювали найважливіші питання Європейської політики, включаючи російську агресивну війну проти України та її наслідки для Європи та для усього світу, шляхи реагування на цінову кризу у сфері енергетики та забезпечення стійкості та конкурентоспроможності Єдиного ринку ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-