Литва, Латвія та Естонія: що пишуть про Україну країни Балтії та який вплив на це має російська пропаганда

Литва, Латвія та Естонія: що пишуть про Україну країни Балтії та який вплив на це має російська пропаганда

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки проаналізував медіаландшафт Литви, Латвії та Естонії

На основі моніторингу, проведеного українським соціальним стартапом LetsData у партнерстві з громадською організацією «Детектор медіа» у вересні та жовтні, аби з’ясувати, що розповідають про Україну онлайн-медіа країн Балтії та як на це впливає російська пропаганда.

Литва, Латвія чи Естонія: хто найактивніше висвітлює події в Україні?

Аналіз динаміки публікацій з 17 вересня по 27 жовтня вказує на те, що найбільше про Україну пишуть онлайн-медіа Литви. Найрідше серед трьох досліджуваних країн пишуть про події в Україні та дотичні до неї теми в Естонії.

Серед тем, у контексті яких найчастіше згадують Україну, є новини з лінії фронту, економіка та енергетика. Натомість теми санкцій, євроінтеграції та вступу України до НАТО висвітлюються менше. І найменш поширена тема протягом вересня-жовтня - тема військової допомоги Україні. Такі результати моніторингу відповідають і загальній тенденції медіаландшафту у країнах Європи.  

Які меседжі російської пропаганди присутні в онлайн-медіа країн Балтії?

Латвія. У Латвії відзначається відтворення заяв РФ і зокрема її президента. У такий спосіб в інформаційний простір Латвії у жовтні потрапили заяви про те, що «президент РФ не планує знищити Україну», а «вступ України до НАТО призведе до Третьої світової війни». 

Литва. В онлайн-медіа Литви у жовтні траплялися меседжі щодо «послаблення енергетичної кризи через скасування санкцій», «припинення постачання зброї України» та «рано чи пізно Заходу доведеться говорити з Росією про спільне майбутнє».  

Естонія. В Естонії відзначено потрапляння російських меседжів здебільшого через цитування осіб, які їх відтворюють. Поширені заяви стосувалися закликів до мирних переговорів з РФ, а також маніпуляцій на темах біженців.

Серед лексем, які використовують на позначення війни Росії проти України, в онлайн-медіа усіх трьох країн зрідка вживають «спеціальна військова операція», до того ж здебільшого цей «термін» вживають у лапках. Також рідким варіантом ще залишається використання слова «конфлікт» у контексті війни. 

Як ще російська пропаганда потрапляє у країни Балтії?

Крім відтворення заяв різних осіб, які транслюють російські меседжі, цитування кремлівських медіа також може бути причиною потрапляння наративів російської пропаганди в інформаційний простір країн Балтії. 

Наприклад, дослідження медіаландшафту Литви, Латвії та Естонії протягом 12 вересня - 31 жовтня показує активне цитування російських пропагандистських медіа «РИА Новости», «ТАСС» та інших менш відомих дезінформаційних кремлівських видань.   

Ірина Субота, аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-