У росії оголосили «небажаною» французьку організацію Open Press

У росії оголосили «небажаною» французьку організацію Open Press

Укрінформ
російська генпрокуратура оголосила «небажаною» французьку некомерційну неурядову організацію Open Press.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на ТГ-канал відомства.

«За результатами вивчення матеріалів, що надійшли, генеральною прокуратурою рф прийнято рішення про визнання небажаною на території рф діяльності іноземної «Open Press» (Французька Республіка). Встановлено, що її діяльність становить загрозу основам конституційного ладу та безпеки росії», — йдеться у пресрелізі відомства.

Жодних подробиць про те, що це за організація, у повідомленні Генпрокуратури немає.

"Медуза" нагадує, що назва Open Press використовувалася компанією опозиціонера Михайла Ходорковського, яка виступала засновником видання "Відкриті медіа", яке існувало з 2017 по 2021 рік. Судячи з повідомлень 2017 року, Open press OÜ була естонською компанією, яку зареєструвала британська компанія Ходорковського. Чи пов'язана з Ходорковським французька Open Press, поки що не уточнюється.

Натомість «Відкриті медіа» припинили роботу в серпні 2021 року після блокування, приводом для якого була співпраця з «небажаними» організаціями. Журналісти наголошували, що ніколи не співпрацювали зі структурами Ходорковського, які були оголошені «небажаними», а мали справу лише з його компанією Open Press.

Як повідомляв напередодні Укрінформ, генпрокуратура рф визнала роботу американського Міжнародного наукового центру Вудро Вільсона "небажаною" в росії. Після цього в переліку "небажаних" у росії організацій було 67 пунктів.

Читайте також: У рф контракти артистів вимагають мовчати про війну, політику та Україну

Визнання організації небажаною означає, що будь-яка її діяльність на території росії підпадає під заборону, а співробітництво з нею може призвести до порушення кримінальної справи і покарання у вигляді позбавлення волі.

Закон про небажані організації в росії був ухвалений у 2015 році. Небажаними, зокрема, визнано «Світовий конгрес українців» (№17), «Конгрес українців Канади» (№63), «Українську національну федерацію Канади» (№65), а також «Кримську правозахисну групу» (№55).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-