У Відні знову сплюндрували Z-символікою українські інсталяцію та стіну

У Відні знову сплюндрували Z-символікою українські інсталяцію та стіну

Фото
Укрінформ
У столиці Австрії вже вдруге протягом двох тижнів спаплюжили інтерактивний стенд «Авангардна історія України» Z-символом російської війни проти України.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Сліди, вочевидь, російського вандалізму були виявлені на українському стенді, який знаходиться в центральній частині міста на Площі прав людини, в четвер вранці. Інсталяцію було повністю замальовано великим буквами «Z» червоного кольору.

Крім того, у четвер вранці Z-символ російської терористичної війни проти України було виявлено і на синьо-жовтій «українській» стіні позаду пам’ятника воїнам Червоної армії на площі Шварценбергплатц.

Між тим, у четвер ввечері вигляд стіни, яка знаходиться у власності відомої чеської сім’ї Шварценбергів, було оперативно відновлено. Наразі «зетки» вже зафарбовані, крім однієї наприкінці стіни, яка, напевно, залишилася непоміченою.

Посол України в Австрії Василь Химинець засудив акт російського вандалізму та поінформував про нього МВС ТА МЗС Австрії, закликавши до ретельного розслідування.

«Мерзотні вандали знову опоганили виставку про Україну в центрі Відня. Російський варвар вкотре показав своє нутро. Невідкладно поінформував МВС і МЗС Австрії. Маю першу реакцію від МВС, що австрійські правоохоронці вже почали ретельне розслідування», - написав Химинець на своїй Facebook-сторінці.

Крім того, український посол зажадав від державних органів та політиків Австрії «офіційно заборонити використання символіки росії, що асоціюється з вбивствами, воєнними злочинами і терором».

Він додав, що експонати виставки «будуть найближчим часом приведені до первинного вигляду силами дружньої української громади».

У Відні знову сплюндрували Z-символікою українські інсталяцію та стіну / Фото: Валерія Мальцева

Із засудженням акту вандалізму також виступила українська громада Австрії. У спільній заяві ряду українських організацій було закликано до ретельного розслідування та наголошено на необхідності заборони символів «Z» і «V» у контексті підтримки та прославляння загарбницької терористичної війни, яку росія веде проти України.

«Ми закликаємо австрійську законодавчу владу криміналізувати використання та публічну демонстрацію «Z» і «V»-символіки як символів насильства, ненависті та пригноблення, а також як демонстрацію підтримки російського вторгнення в Україну (можливо, за зразком нещодавнього рішення окружного суду Гамбурга щодо цієї теми або на основі ініціатив інших федеральних земель Німеччини, які займаються цією проблематикою)», - йдеться у заяві.

Як відомо, в ніч на 20 жовтня синьо-жовтий стенд «Авангардна історія України», який було відкрито у Відні за тиждень до того, і який давав змогу ознайомитися з цікавими фактами тисячолітньої історії України, було спаплюжено лайливими написами та літерами «Z» та «V». Згодом небайдужі українці та друзі України відмили стенд.

Щодо таких же стендів «Авангардна історія України» у Брюсселі та Парижі простояли протягом майже півтора місяця актів вандалізму не було.

Читайте також: Венеційська комісія визнала законною заборону у Молдові символіки вторгнення рф в Україну

Як повідомляв Укрінформ, «Z»-символ загарбницької війни рф проти України вже неодноразово фіксувався на публічних заходах у Відні, без реагування на це з боку поліції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-