Іран зажадав від США посилених гарантій для відновлення ядерної угоди

Іран зажадав від США посилених гарантій для відновлення ядерної угоди

Укрінформ
Тегеран вимагає твердих гарантій з боку Вашингтона для відновлення ядерної угоди 2015 року та наполягає, що МАГАТЕ має припинити свої «політично мотивовані розслідування» щодо збагачення урану.

Про це заявив міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдоллахіян під час візиту до Москви, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

На пресконференції він зазначив, що Тегеран вивчає реакцію Вашингтона на текст, переданий Ірану минулого тижня Євросоюзом, який координує ядерні переговори.

«Іран уважно вивчає текст, підготовлений ЄС... Нам потрібні посилені гарантії від іншої сторони, щоб мати стійку угоду», - заявив Амір-Абдоллахіян.

Він не уточнив, що таке «посилені гарантії», але протягом декількох місяців переговорів у Відні Тегеран вимагав документально зафіксувати, що жоден майбутній президент США не відмовиться від угоди, як це зробив Дональд Трамп у 2018 році.

Читайте також: Глава ізраїльської розвідки обговорить ядерну угоду з Іраном під час візиту до США

Проте Штати не можуть дати такі гарантії, оскільки йдеться про політичну угоду, а не юридично зобов'язальний договір. Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі зазначив на брифінгу в середу, що не знає, «про які гарантії йдеться». Сполучені Штати очікують відповіді щодо угоди від ЄС та Ірану.

«Хоча ми… налаштовані обережно оптимістично, ми також прагматично і ясно дивимося на речі й розуміємо, що все ще є прогалини. І ми старанно намагаємося усунути ці прогалини, ведучи переговори по відповідних каналах», - сказав Кірбі.

Він додав, що позиції сторін зараз ближчі, ніж в останні місяці, «значною мірою завдяки тому, що Іран готовий відмовитися від деяких своїх вимог, які взагалі не мали стосунку до угоди».

Читайте також: Іран досі не пояснив походження урану на трьох об’єктах – МАГАТЕ

Як повідомляв Укрінформ, після 16 місяців непрямих переговорів між Тегераном і Вашингтоном 8 серпня Європейський союз підготував остаточний текст документа щодо відновлення ядерної угоди.

Іран, США, Велика Британія, Франція, Китай, Німеччина й росія, а також Європейський Союз уклали у 2015 році Віденську ядерну угоду, яка передбачала обмеження іранської програми збагачення урану в обмін на скасування міжнародних санкцій.

Тегеран припинив виконання ядерної угоди після того, як у 2018 році Трамп вивів США з угоди та розпочав кампанію максимального тиску на Іран за допомогою жорстких санкцій.

Раніше у конфіденційній доповіді МАГАТЕ зазначалося, що Іран продовжує нарощувати запаси урану, збагаченого вище від рівня, дозволеного ядерною угодою 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-