Через війну у вишах Фінляндії дедалі менше охочих вивчати російську мову

Через війну у вишах Фінляндії дедалі менше охочих вивчати російську мову

Укрінформ
Після повномасштабного вторгнення рф в Україну в університетах Фінляндії скоротилася кількість охочих вивчати російську мову.

Про це повідомляє Yle, передає Укрінформ.

«Вторгнення росії в Україну позначилося на кількості охочих вступити цього року на кафедри російської мови в університетах Тампере, Гельсінкі та Східної Фінляндії. Не всі абітурієнти прийшли на вступні іспити, і кілька людей відмовилися від запропонованих їм навчальних місць», - йдеться у повідомленні.

Утім, як зазначається, потреба у російськомовних у Фінляндії, як і раніше, існує.

«Експерти в галузі російської мови, культури та суспільства є важливим ресурсом безпекової політики, коли ми розглядаємо такі питання, як інформаційний вплив», - вважає Томі Хуттунен, професор російської літератури та культури в Університеті Гельсінкі.

Читайте також: Обережно, Європа зачиняється. Тільки ображатися нема на що

За його словами, не слід створювати «інформаційний мур», коли люди не хочуть знати, що відбувається у росії. «Нам потрібно знати, які сьогодні головні новини, що пишуть про Фінляндію і як змінюється ставлення до неї», – додає Хуттунен.

Своєю чергою професор російської мови та культури Університету Тампере Санна Турома зазначає, що знання російської мови є важливим і для спілкування з українськими біженцями.

«У багатьох ситуаціях російська мова найчастіше корисніша, ніж, наприклад, англійська. Але ми маємо пам'ятати і те, що для багатьох українців, які рятуються від війни, вона також є мовою ворога», - каже Турома.

Читайте також: рф намагається витіснити будь-які сліди української ідентичності на загарбаних територіях

Професор Хуттунен вважає, що у вивчення української культури та мови необхідно почати вкладати кошти якнайшвидше: «У нас є потенційний резерв студентів, які відмінно володіють російською мовою та швидко опанують українську. Це було б подвійною перевагою».

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін закликала ухвалити загальноєвропейське рішення про обмеження в'їзду до країн Шенгенської зони для російських туристів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-