Президент Румунії розкритикував Орбана за його заяви про «змішування рас»

Президент Румунії розкритикував Орбана за його заяви про «змішування рас»

Укрінформ
Президент Румунії Клаус Йоганніс розкритикував нещодавні висловлювання прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо раси під час візиту до Румунії та закликав партію цієї країни UDMR, яка представляє етнічних угорців, прояснити свою позицію щодо цих заяв.

Про це передає Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

«Це неправильно і неприпустимо в принципі, щоб європейський високопосадовець виступав на публічній сцені з промовою, побудованою на расовій теорії, яка призвела до найжахливішої катастрофи 20 століття», – сказав Йоханніс на спільній пресконференції 29 липня в Бухаресті з президенткою Молдови Маєю Санду.

Йоганніс звернув увагу на місце проведення заяви Орбана – це румунська провінція Трансільванія, де проживає значна етнічна угорська меншина. На його думку, це додає серйозності ремаркам угорського прем’єра.

Читайте також: Промова та післямова, або Що буде Орбану за те, що він сказав в Румунії

Президент Румунії також закликав UDMR, яка є молодшим партнером у правлячій коаліції країни, публічно роз’яснити свою позицію щодо заяв Орбана.

Лідер UDMR Хунор Келемен, який також є віцепрем’єр-міністром, і кілька інших міністрів етнічних угорців супроводжували Орбана під час його перебування в Румунії. Вони були помічені, коли аплодували його заявам.

«Їм доведеться пояснити, чи згодні вони зі змістом тієї промови, якій вони аплодували», – заявив Йоганніс.

Читайте також: У МЗС назвали заяви Орбана щодо санкції проти росії класичним прикладом пропаганди

У відповідь на цей заклик речниця UDMR Сілла Гегедус заявила 29 липня, що зауваження Орбана були вирвані з контексту, і її партія «не зобов’язана давати жодних пояснень».

Раніше Келемен заявив угорськомовним медіа, що Орбан не має «ані краплі расизму в собі», і його слова були неправильно потрактовані.

З усім тим, деякі критики в Румунії закликають Келемена піти у відставку, а UDMR вийти з коаліції. Однак високопоставлені чиновники з двох головних партій коаліції – Соціал-демократичної та Націонал-ліберальної – не підтримали ці заклики і, як видається, були готові залишити інцидент без уваги, стверджуючи, що вихід UDMR із уряду може спровокувати нову політичну кризу в країні.

Читайте також: В Угорщині мітингують проти уряду Орбана

Тим часом давня радниця Орбана Жужа Гегедюш, яка 26 липня розкритикувала промову як «чистий нацистський текст» і подала у відставку, 29 липня повністю змінила свою думку, скасувавши рішення піти з посади.

У відкритому листі, на який посилаються угорські медіа, Гегедюш сказала, що передумала після того, як почула пояснення Орбана напередодні у Відні, де він сказав, що його слова були «неправильно витлумачені».

Попри це, згодом вона все ж підтвердила, залишає посаду радниці Орбана.

Читайте також: Орбана у Відні супроводжували фотографіями з Бучі

Як повідомлялося, ультраправий прем’єр Угорщини Віктор Орбан у своїй нещодавній промові у румунському місті Беїле-Тушнад виступив проти змішування європейських і неєвропейських рас, чим спричинив обурення опозиційних партій і низки європейських політиків. У своєї промові глава угорського уряду також сказав антисемітський жарт про газові камери та різко розкритикував західну військову підтримку України, позиціонуючи себе як головного союзника рф в Євросоюзі.

Угорщина є членом НАТО, але ультраправий Орбан давно підтримує теплі стосунки з путіним і провів п’ять годин у москві, розмовляючи з російським лідером у лютому, незадовго до російського вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-