Макрон: Ми маємо бути готовими до повної зупинки поставок газу із рф

Макрон: Ми маємо бути готовими до повної зупинки поставок газу із рф

Укрінформ
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що росія використовує газ як зброю війни і необхідно бути готовими до припинення його поставок.

Про це він сказав французьким телеканалам під час традиційного президентського інтерв’ю з нагоди Національного свята – Дня взяття Бастилії, передає кореспондент Укрінформу.

“Факт, що росія використовує енергетику як зброю”, - зазначив Макрон, наголосивши, що в останні дні рф почала обрізати постачання газу в певні країни Європи.

“Головний газопровід — "Північний потік-1" — він відрізаний. Це сигнал. Яке дуже чітке повідомлення було надіслано? Що вони будуть використовувати газ, як елемент цієї війни. Ми це називаємо гібридною війною”, - сказав Макрон.

Читайте також: Франція збільшить розмір оборонного бюджету — Макрон

“Це не наслідки наших санкцій. Це росія використовує енергетику, як вона, до речі, використовує продовольство, як норму війни”, - наголосив він.

“Я думаю, що ми сьогодні маємо бути готові до сценарію, коли нам доведеться повністю обійтися без російського газу. І цей сценарій не є теоретичним”, - заявив президент Франції.

“Це дуже жорсткий сценарій, і тому ми повинні до нього готуватися. Я хочу сказати правду нашим співвітчизникам: він є, він не залежить від нас. І я думаю, що цей ризик, цей вибір, який може зробити росія, вірогідний”, – додав Макрон.

У цих умовах, за його словами, держава вживатиме відповідних заходів.

По-перше, йдеться про диверсифікацію поставок.

“Франція, завдяки своїй енергетичній моделі, не дуже залежить від російського газу – це менше 20% наших потреб, і ми вже почали диверсифікацію", – сказав Макрон, додавши, що з початку розв’язаної росією війни Франція диверсифікує поставки, щоб отримувати газ не з росії, а від інших постачальників: Норвегії, Катару, Алжиру, США тощо.

По-друге, треба створювати запаси.

“Ми відновлюємо запаси, щоб восени мати їх майже 100% . І ми, французи, їх матимемо”, - сказав Макрон.

Читайте також: Макрон про війну в Україні: Літо і початок осені будуть дуже важкими

Водночас, додав президент, треба допомагати й іншим європейським країнам, економіки яких залежать від газу набагато більше, ніж французька.

Крім того, наголосив він, необхідно мобілізуватися для меншого споживання енергії. За його словами, державна адміністрація, місцева влада, індустрія, великі групи - коли вони можуть - повинні почати докладати зусиль і споживати менше, щоб, в тому числі, пройти пік узимку.

“Наші перші зусилля почали давати результати, ми споживаємо трохи менше, ніж минулого року. Цього літа і цієї осені ми повинні продовжувати це робити. Це добре, тому що це скорочує марнотратство енергії. Кризи завжди повинні нас навчати, як, зокрема, нас навчив COVID. Тим більше, що це (скорочення споживання енергії - ред.) дуже добре для клімату і нашої незалежності”, - підсумував французький президент.

Як повідомляв Укрінформ, російська федерація з 11 по 21 липня призупинила постачання газу «Північним потоком» через проведення планових профілактичних робіт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-