Німеччина схвалила заявку Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО

Німеччина схвалила заявку Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО

Укрінформ
Німецькі Бундестаг і Бундесрат ратифікували на національному рівні протокол щодо приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО.

Це повідомляє Міноборони ФРН у своєму Твіттері, передає Укрінформ.

«Бундестаг і Бундесрат схвалили закон про ратифікацію запланованого вступу до НАТО Фінляндії та Швеції. Німецька процедура була проведена швидко, це має надіслати потужний сигнал солідарності та надійності союзникам», - йдеться у дописі.

Читайте також: Cейм Польщі підтримав вступ Швеції та Фінляндії до НАТО

«Цим розширення альянсу ми посилюємо саме ту архітектуру безпеки, саме той мирний порядок, який путін хоче зруйнувати. Він досяг лише протилежного тому, на що сподівався, демократії стають більш здатними захищатися, вони зближуються. Захід, який він (путін) зневажає, став сильнішим, а не слабкішим», - прокоментувала міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт під час виступу в Бундестазі.

Міністр зазначали, що вирішальною подією, яка спонукала дві країни відмовитися від багаторічного нейтралітету, а членів НАТО так швидко провести всі формальні процедури стала брутальна війна росії проти України. Чотири з половиною місяці цієї війни показують, наскільки крихким є мир і свобода на континенті та наскільки нагальною є потреба в переосмисленні питань безпеки. Розширення альянсу є «відмовою від війни», підкреслила політик.

«Драматичним переломним моментом» в історії Фінляндії та Швеції назвав рішення набути членство в НАТО представник Вільної демократичної партії Александер Граф Ламбсдорф. Розповіді про «росію в облозі» мають слугувати лише для прикриття підтримки агресивної російської зовнішньої політики, яка є «експансіоністською, ревізіоністською та насильницькою», сказав депутат.

Читайте також: Туреччина передасть Фінляндії та Швеції запити на екстрадицію підозрюваних у тероризмі

Представник Соціал-демократичної партії Міхаель Рот засудив «російську брехливу пропаганду» з наративом про те, що все більш агресивне НАТО простягається на схід, ігноруючи інтереси російської безпеки та створюючи загрозу мирному порядку в Європі. «Після нападу на Україну стало зрозуміло: в Європі є лише один агресор, лише одна країна, яка загрожує миру та свободі, — це росія, і це путін», - заявив Рот.

Йоганн Вадефуль від опозиційного консервативного блоку ХДС/ХСС назвав приєднання обох країн до Північного альянсу ознакою того, що «неоімперська політика путіна провалилася», а такого ж того, що путінська росія становить загрозу для континенту. Це також важливий меседж для росії, що НАТО не буде терпіти погроз та тиску на двох своїх партнерів і майбутніх членів. Вадефуль згадав серед причин розширення погрози путінської росії щодо західних сусідів, спотворення історії та намагання побудувати «нову російську імперію» шляхом захоплення нових земель, а також кричуща зневага територіального суверенітету інших держав.

Протоколи до Північноатлантичного договору про приєднання обох країн є основою для офіційного запрошення їм приєднатися. Тільки після того, як протоколи набудуть чинності, тобто коли кожна країна-член НАТО повідомить уряд США, як депозитарію договору, про прийняття протоколів відповідно до статті II, генеральний секретар НАТО може надіслати урядам Фінляндії та Швеція офіційне запрошення приєднатися. Берлін провів всі внутрішньонаціональні законодавчі процедури протягом 3 днів після рішення Мадридського саміту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-