Меморандум між Туреччиною, Фінляндією і Швецією не є документом НАТО – Столтенберг

Меморандум між Туреччиною, Фінляндією і Швецією не є документом НАТО – Столтенберг

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг подякував урядам Туреччини, Фінляндії та Швеції за конструктивний підхід до вирішення спірних питань та укладення спільного тристороннього Меморандуму про співробітництво у боротьбі з тероризмом, що відкрило шлях для запрошення обох північних країн до членства в НАТО.

Про це Столтенберг заявив сьогодні, під час спільної пресконференції у Брюсселі з нагоди підписання Протоколу про входження Фінляндії та Швеції до НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я хочу подякувати Туреччині, Фінляндії та Швеції за конструктивний підхід. Тристоронній меморандум, який вони підписали в ході Мадридського саміту, зробив цей день можливим. Зараз усі три сторони будуть напружено працювати над його виконанням, особливо у положеннях щодо боротьби з тероризмом», - сказав Столтенберг.

Він наголосив, що згаданий Меморандум є дуже важливим, оскільки він надає трьом країнам-підписантам платформу для спільної боротьби з тероризмом, що важливо для всього Альянсу.

Читайте також: Країни НАТО підписали протокол про приєднання Фінляндії та Швеції

«Боротьба з тероризмом була і залишається важливою для НАТО. Тероризм – це те, що ми засуджуємо в найпотужніших термінах, у всіх його формах та проявах. Ми вітаємо, що Фінляндія і Швеція, які невдовзі стануть членами НАТО, погодили цю платформу разом із Туреччиною, щоб працювати навіть тісніше у цій галузі», - сказав керівник НАТО.

Він повідомив, що сторони погодилися утворити постійний механізм для обміну інформацією та для нарощування зусиль з боротьби проти тероризму. Дії, що будуть здійснювати ці країни, ґрунтуватимуться на нормах національних законодавств та на принципах верховенства права, що були погоджені у національних парламентах Фінляндії та Швеції.

При цьому Столтенберг зауважив, що підписаний у Мадриді Меморандум між Туреччиною, Фінляндією і Швецією стосується трьох країн та не є офіційним документом НАТО.

Читайте також: Завершилися переговори про вступ Фінляндії до НАТО

Відповідаючи на запитання преси щодо існування певного переліку екстрадиції персон, який був погоджений у ході переговорів у Мадриді, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде (Anne Linde), яка взяла участь у пресконференції разом із фінським колегою Пекка Гаавісто (Pekka Haavisto), заперечила наявність такого переліку в підписаному документі.

«Ми будемо повною мірою поважати Меморандум, але у цьому документі немає якогось переліку або чогось подібного. Ми будемо мати кращу співпрацю, коли йдеться про боротьбу з тероризмом та про обмін інформацією. Під час наших переговорів у Мадриді не згадувалися жодні цифри або специфічний перелік. Ми не отримували такого спеціального листа, хоча органи, що працюють з екстрадицією та висиланням, - вони мають певні запити. Ми будемо продовжувати працювати над цим у рамках нашого законодавства», - зауважила Лінде.

Читайте також: Дуда: путіну не вдалося посіяти розбрат серед країн НАТО

Вона уточнила, що всі рішення про екстрадицію мають затверджуватися Вищим судом країни, і немає інших правових шляхів для таких дій, окрім тих, що вже існують. Швеція буде дотримуватися національного та міжнародного законодавства і боротися із тероризмом у всіх його формах.

У свою чергу, міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Гаавісто наголосив: все, що було погоджено у Мадриді, відображено в офіційних документах, і ці домовленості не мають якихось прихованих деталей.

«Немає жодних прихованих документів за цими домовленостями. У нас є органи влади, які працюють з питаннями висилання та екстрадиції, але, наскільки я знаю, до нас не надходили додаткові запити щодо цього. Фінляндія зовсім не є якоюсь безпечною схованкою для терористів, і не буде нею у майбутньому. Ми запровадимо більш жорсткі заходи боротьби з тероризмом, що й відзначено у цьому Меморандумі. У цьому процесі ми будемо слідувати нормальним правовим процедурам та Європейській конвенції (з прав людини – ред.)», - зауважив фінський дипломат.

Читайте також: росія поширює фейк про розкол в НАТО у ставленні до війни в Україні

Як повідомлялося, глави держав та урядів НАТО під час Мадридського саміту 28-30 червня 2022 року погодили історичне рішення запросити до членства Фінляндію та Швецію. Обидві країни протягом тривалого часу дотримувалися нейтрального статусу, та вирішили приєднатися до Північноатлантичного Альянсу після початку брутальної та неспровокованої війни росії проти України. Таке рішення щодо членства в Альянсі отримало широку політичну та громадську підтримку як у Фінляндії, так і у Швеції.

Під час підсумкової пресконференції у Мадриді президент Туреччини Ердоган заявив, що передумовою ратифікації Туреччиною протоколу про входження Фінляндії і Швеції до НАТО буде екстрадиція осіб, що підозрюються у тероризмі. Зокрема, у публічному просторі називалася цифра у, принаймні, 33 особи з числа курдських активістів, які мають бути передані Туреччині з обох країн-кандидатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-