росія обіцяє Литві «практичну» відповідь на обмеження транзиту в калінінград

росія обіцяє Литві «практичну» відповідь на обмеження транзиту в калінінград

Укрінформ
Можливою відповіддю на обмеження калінінградського транзиту через територію Литви будуть не дипломатичні, а «практичні кроки».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс із посиланням на представника мзс рф Марію Захарову.

«Щодо заходів у відповідь (на обмеження транзиту в калінінград через Литву - ред.), то зараз можливі заходи у відповідь розробляються в міжвідомчому форматі», - сказала Захарова.

За її словами, Євросоюзу і Литві "було заявлено про необхідність зміни вжитих кроків, і якщо цього не відбудеться, тоді заходи у відповідь будуть запроваджені".

«Йдеться про практичні кроки, давайте не забігатимемо вперед», - зазначила представник міністерства.

Своєю чергою, формулювання прессекретаря кремля дмитра пєскова з того ж приводу були дипломатичнішими. Він заявив, що «зараз триває процес вироблення рішення».

Читайте також: Президент Литви на тлі погроз нагадав москві, що країна є членом НАТО

«Заходи готуються. Після того, як ми уважно все зважимо, вже про щось говоритимемо. Про які саме заходи йдеться, зараз говорити передчасно... Немає жодної заданої форми. Тут для нас головне - відповісти на подібні недружні кроки, щоб укластися в якісь терміни», - сказав пєсков у відповідь на прохання конкретно описати можливі заходи.

Напередодні секретар ради безпеки рф микола патрушев на нараді у калінінграді заявляв, що відповідні заходи опрацьовуються у міжвідомчому форматі і будуть вжиті найближчим часом. При цьому, за його словами, «їхні наслідки вплинуть на населення Литви».

З 18 червня на виконання рішень четвертого пакета санкцій Євросоюзу, прийнятих 15 березня 2022 року, на території Литви було запроваджено обмежувальні заходи ЄС щодо імпорту та транзиту низки позицій російських виробів в ЄС та через територію ЄС. Обмеження стосуються як залізничного, так і автомобільного транспорту.

Читайте також: Штати готові захищати Литву як союзника по НАТО - Держдеп

Ці новини приходять на тлі повномасштабної російської агресії, що триває, проти України, яка розпочалася 24 лютого. Після цього Євросоюз ухвалив шість пакетів санкцій проти росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-